SZTE Info

Sikeres volt az SZTE vajdasági körútja

Szabadkán és Zentán is rengeteg középiskolás fiatal érdeklődött a szegedi egyetemi képzési kínálata, a szegedi felsőoktatási lehetőségek iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is kihelyezett nyílt napot tartott vajdasági középiskolákban. Az universitas képviselői – a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, valamint a karok munkatársai – 2014. január 22-én Szabadkára és Zentára látogattak el, ahol bemutatták az egyetem képzési kínálatát, szakjait, illetve tájékoztató előadásokat tartottak a felvételi tudnivalókról, valamint a különböző ösztöndíjakról, szolgáltatásokról, kollégiumi elhelyezésről.

 

szte szabadkaBedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról tájékoztatott, hogy a program délelőtt Szabadkán indult, a helyi Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. Itt 130-140 érdeklődő diák hallgatta meg Kothencz Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztály vezetőjének tájékoztatását arról, milyen feltételek mellett vehetnek részt a határon túli fiatalok a magyarországi felsőoktatásban. (Az erről szóló részletes cikkünket lásd itt) Varga Anikó, a közoktatási intézmény igazgatónője még arról is gondoskodott, hogy más iskolák diákjai is részt vegyenek a kihelyezett nyílt napon, és első kézből szerezhessen információkat. A Marketing és Kommunikációs Igazgatóság mellett az SZTE fakultásai is külön standokon várták az ifjakat, akik nemcsak szóbeli tájékoztatást kaptak, de értékes és informatív szóróanyagokkal is gazdagodhattak, így például magukkal vihették az universitas központi felvételi kiadványát és az egyes képzési területek, szakok leírását tartalmazó prospektusokat is. Szabadkán elsősorban a humán terület, a bölcsészkar iránt mutatkozott komoly érdeklődés – tudtuk meg Bedő Gabriellától.

 

szte zentaDélután a Zentai Gimnáziumban már nagyobb figyelem övezte az egészségügyi, a gazdasági és a természettudományi, informatikai területet is. Kothencz Mihály itt két előadást is tartott, az egyiket a középiskola gimnáziumi, a másikat a szakközépiskolai tagozatán tanulóknak. Összesen mintegy 250-en diák volt kíváncsi a prezentációkra, köztük a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból érkező fiatalok is. Az SZTE küldöttsége összességében rendkívül sikeresnek értékelte a körutat, és bíznak benne, sok vajdasági diák jelentkezik – akár a hallottak nyomán is – a Szegedi Tudományegyetem valamely szakjára.

 

– A kihelyezett nyílt napon választ adtunk valamennyi felmerülő kérdésre is. A legtöbben arról érdeklődtek, hogy kettős állampolgárként milyen lehetőségeik vannak a magyarországi jelentkezésre. Elmondtuk, hogy aki magyar állampolgárként jelentkezik a határon túlról, azt ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyarországi társait. Sokan faggattak bennünket arról is, hogy az odakint szerzett pontokat, a Szerbiában letett érettségit hogyan számítják be a magyarországi felvételinél, illetve adott esetben mely tárgyból kell külön emelt szintű érettségit tenni Magyarországon – árulta el a PR-referens.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.