SZTE Info

Megjelent a SZEM Tudáskapu negyedik száma

Már elérhető a Szegedi Egyetem Magazin negyedik Tudáskapu tudománynépszerűsítő különszáma, keressék a jól megszokott terjesztési pontokon, az egyetemi épületekben és a kávézókban!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Középpontban a kutatásfinanszírozás: Hopp Béla tanszékvezető egyetemi docens és Dékány Imre akadémikus azt boncolgatják, vajon hátrányt szenvednek-e az egyetemek a kutatómunka anyagi támogatásában az MTA-intézetekkel szemben. Bemutatjuk a Szegedi Tudós Akadémia új tehetséggondozó műhelyét, azt az egyedülálló programot, mely szervezett hazai és külföldi mentorprogrammal szeretné felkarolni az ország legtehetségesebb középiskolásait. Az olvasók megismerkedhetnek az SZTE két tehetséges kutatójával, a bőrbetegségek genetikáját vizsgáló, nemrégiben L’Oréal–UNESCO-díjjal kitüntetett Nagy Nikolettával, valamint a Magyary-ösztöndíjas Schirm Anitával, kinek célja, hogy lerántsa a leplet a tévesen kerülendő nyelvi elemeknek ítélt diskurzusjelölőkről. Arról is tájékozódhatnak, hogyan hozhat milliárdokat Szegednek és a régiónak a következő évek nagyberuházása, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont és a köréje tervezett science park. A Tudáskaput forgatva kiderül, hogy a 2013-as Dél-alföldi Innovációs Díj első helyezettje, a városi hibrid autóbuszt létrehozó Evopro cégcsoport szorosan együttműködik az SZTE-vel, ígéretes közös fejlesztéseket folytat a szegedi agykutatókkal.

 

Mindezek a témák és egyéb érdekességek is megtalálhatóak a SZEM Tudáskapu negyedik számában! Az újság az SZTE hírportáljáról is letölthető, a http://www.u-szeged.hu/sztemagazin oldalon virtuálisan a korábbi magazinokba is belelapozhatnak az érdeklődők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.