Bezár

Hírarchívum

szte_tabla_kiemelt
Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

2014. február 24.
4 perc

Bővítik és felújítják az egyetem Kálvária sugárút 57. szám alatti épületét. Több mint 663 millió forintból valósulhat meg a beruházás a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem még 2011-ben sikeresen nyújtotta be a DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” című pályázatát az Új Széchenyi-terv keretében. A nyertes projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, melynek vezetője az SZTE: a dél-alföldi régió tizenegy egészségügyi intézményében 2,36 milliárd forintból rehabilitációs szolgáltatásokat javító fejlesztésre nyílik lehetőség a térségben.Az egyetemi projektben a pszichiátriai és addiktológiai betegek, valamint a súlyos koponya- és agysérültek rehabilitációját célzó fejlesztés valósul meg, előbbi keretében a munkaterületet 2013. december 17-én át is adták a kivitelezőnek – tudta meg hírportálunk.

 

A pszichiátriai projekt során a Szeged, Kálvária sugárút 57. szám alatt elhelyezkedő épületen végeznek építési, bővítési, felújítási munkálatokat. A bővítés eredményeként kialakuló épületrészben a rehabilitációs fekvőbeteg-ellátás, a meglévő épületben az akut és krónikus fekvőbeteg-ellátás, az átalakítandó (jelenleg sürgősségi osztályként működő) épületrészben pedig járóbeteg-ellátás fog működni. A bővítményként létrejövő háromszintes rehabilitációs épületrész alsó két szintjén egy-egy 25 ágyas ápolási egységet alakítanak ki, egységenként 7 háromágyas kórtermet, 1 kétágyas kórtermet, 1 egyágyas kórtermet és 1 egyágyas, akadálymentes kórtermet. Valamennyi kórterem különálló fürdőszobával rendelkezik. A bővítés tetőtéri részében alapvetően kiszolgáló, személyzeti és szociális helyiségeket hoznak létre: főorvosi, orvosi és pszichológus szobákat, adminisztrációs és gyógyfoglalkoztató személyzeti helyiségeket, valamint személyzeti pihenőt. A szegedi egyetem 663 527 500 forintot nyert a beruházásra.

 

A nyertes konzorcium tagja a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza is. A pályázat keretében fejlesztik a Kakasszéki Gyógyintézet telephelyét, a munkaterületet 2013 decemberében adták át a kivitelezőnek. A projekt során a szakmai, gazdasági szempontokhoz és betegek, valamint a betegellátás szükségleteihez igazodva 19 ágyas nappali kórházi ellátással bővül a gyógyintézet profilja. Fejlesztik – kapacitásátcsoportosítással – a férőhelyek számát, illetve az személyi létszámot, az orvosi eszközparkot, az informatikai és információs rendszert, valamint a szakmai együttműködéseket és a rehabilitációs orvosok és szakdolgozók szakmai képzéseit.

A cél a mozgásszervi rehabilitáció színvonalasabbá tétele, ezen belül az ellátási szintek összehangolása, az átjárhatóság biztosítása a különböző szintek között, a megfelelő minőségű rehabilitáció a progresszivitás megfelelő szintjén. A konzorciumi tag 377 326 063 forint támogatást nyert.

 

Megkezdődött a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház pszichiátriai nappali kórházának kialakítása is; mely valamivel több mint 54 000 000 forint uniós támogatásból valósul meg. A jövő őszig tartó fejlesztés során a már működő pszichiátriai osztály tetőterében kialakítanak egy tízágyas pszichiátriai rehabilitációs nappali kórházat. Az egyes terápiákhoz külön-külön helyiségeket építenek ki. Létrehoznak egy összefüggő teret is, ez a közös helyiség lesz a legfőbb terápiás színtér. Akadálymentesítik az épületet: egy külső felvonó köti majd össze az egyes szinteket. A tervezett szakmai programhoz, a nappali kórházi ellátás alapfeltételeinek biztosításához szükséges eszközöket is beszerzik.

 

A harmadik konzorciumi tag a Bajai Szent Rókus Kórház, ahol nemrégiben a pszichiátriai rehabilitációs ellátás feltételeinek korszerűsítése indult el. A projekt összköltsége meghaladja a 193 000 000 forintot. A Bajai Szent Rókus Kórház egy több mint 100 éves, közel 2000 négyzetméteres épülete újul meg: a munkálatok folyamán fejlesztik az infrastruktúrát, és új eszközöket is kap az intézmény. A kórház pszichiátriai rehabilitációs ellátása jelenleg is a legmagasabb progresszivitási szinten helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a betegek gyógyulásához a legtöbb feltétel helyben adott. Az orvosi rehabilitációs tevékenység környezeti és tárgyi feltételeinek, a gyógyítás színvonalának javítása, illetve a fenntartási és üzemeltetési költségek csökkentésének érdekében az ellátásnak helyet adó épületben külső és belső felújítások és korszerűsítések történnek a projekt folyamán. Felújítják és szigetelik a tetőszerkezetet, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, szigetelik és újravakolják a külső és belső falakat, új előtetőket és liftet kap az épület. A renoválás további fontos eleme a kórházi tömb fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, a padlóburkolatok cseréje, a gépészeti átalakítások végrehajtása, valamint a főbejárati lépcső javítása és kerekesszékkel történő megközelítésének biztosítása. A fejlesztéssel az egész épület megújul és akadálymentessé is válik. A befejezés tervezett időpontja 2014 negyedik negyedéve.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A fejlesztéssel kapcsolatosan március 6-án, csütörtökön 13:30 perckor kerül sor ünnepélyes projektnyitó rendezvény megtartására a 6724 Szeged, Leányszállás köz 2/A szám alatt, ahol a kivitelezés jelenlegi állapotának megtekintésére is lehetőség nyílik. Az esemény sajtónyilvános. Az ezzel kapcsolatos Sajtóközlemny itt elérhető:


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek