Bezár

Hírarchívum

Újra megrendezi a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt az SZTE

Újra megrendezi a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt az SZTE

2013. szeptember 17.
2 perc

A 4 fős középiskolai csapatok számára kiírt 2013. november 29-i vetélkedőn Szent-Györgyi Albert, illetve Klebelsberg Kunó életműve, illetve kora kerül a középpontba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is meghirdeti a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem. A vetélkedőt 2013. november 29-én (pénteken) tartják Szegeden – hangzott el a szervezőbizottság szeptemberi ülésén.

 

Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta, az egyetem továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy elmélyítse kapcsolatát a középiskolákkal, s közvetlenül is találkozzon a tehetséges diákokkal, ezért is szervezi meg újra a viadalt. Újítás, hogy ezúttal a természettudományok mellett a humán tudományok is komolyabb szerepet kapnak. Szent-Györgyi Albert, az SZTE Nobel-díjas tudósa megőrzi ugyan primátusát, de rajta kívül a legendás kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó alakját, munkásságát is megidézik. A résztvevőknek többek között arról kell majd számot adniuk, mennyire ismerik az 1920-as, 30-as évek tudomány- és művelődéstörténetét. Ehhez el kell mélyedniük a Szegeden otthonra lelt Ferencz József Tudományegyetem letelepedésének, első két évtizedének históriájában, rejtelmeiben, Szent-Györgyi Albert, valamint Klebelsberg Kunó életművében. Akárcsak 2012-ben, úgy az idei esztendőben is három részből – előzetes kreatív feladatból, írásbeli fordulóból és szóbeli döntőből – áll majd a megmérettetés. A biológiai, a fizikai és a kémiai feladatok mellett azonban ezúttal történelmi, művelődéstörténeti, továbbá Szent-Györgyi, illetve Klebelsberg személyéhez kapcsolódó kérdésekre is számítaniuk kell az indulóknak.

 

A versenyre szeptember 27-ig az egész országból nevezhetnek csapatok, külön meghívót is kaptak a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió olyan magyar középiskolái (azaz a három dél-alföldi megye, illetve Vajdaság, Arad és Temes megye középfokú intézményei), amelyek szorosabb valamint az egyetem bázisiskoláiban tanuló diákok indulhatnak 4 fős csapatokba szerveződve. A felkészülést az SZTE a honlapjáról is elérhető ajánlott olvasmányokkal, illetve irodalomjegyzékkel segíti. November 29-én délelőtt az SZTE Általános Orvostudományi Kar úgynevezett kis oktatási épületében tartják az írásbeli, számítógépes kört, majd délután az SZTE ÁOK nagy oktatási épülete fogadja a fináléba került hat együttest, kísérőiket, szurkolóikat.

 

Elhangzott: az egyetem tavaly javarészt saját erőből, komolyabb külső támogatás nélkül hívta életre a viadalt. Egy sikeres TÁMOP-projektnek köszönhetően azonban idén és jövőre pályázati segítség is kiegészíti az egyetemi forrásokat, hozzájárulva az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny minél színvonalasabb megrendezéséhez.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre szóló felhívás itt olvasható:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek