SZTE Info

Konferenciával ünnepel a 20 éves Hispanisztika Tanszék

Különleges ünnepséggel és tudományos üléssel várja az érdeklődőket november 7-én és 8-án az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék megalapításának 20. évfordulója alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Filozófiai és Történettudományi Szakbizottsága és a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke kétnapos tudományos üléssel ünnepli a tanszék fennállásának 20. évfordulóját. A konferenciát november 7-én és 8-án rendezik meg a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Az eseményen köszöntőt mond többek közt Szabó Gábor, az SZTE rektora, D. Enrique Pastor De Gana őexcellenciája, Spanyolország nagykövete, Gálffy Kolos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatási Nemzetközi Főosztályának főosztályvezetője, valamint Csernus Sándor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja is. A spanyol és magyar nyelvű konferencia első napján szó lesz a Hispanisztika Tanszék eddigi 20 évéről, más egyetemekkel való együttműködéséről és a különböző publikációkról. Emellett a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában tartják „A szegedi hispanisztika története könyvekben” című kiállítás megnyitóját.

 

November 8-án spanyol és latin-amerikai tematikájú előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, melyek fő témájául a nők szolgálnak, akik a hispán világ történetében meghatározó szerepet játszottak. Terítékre kerülnek az irodalmi és művészi nőalakok, az emigrációban vagy száműzetésben élő nők, de a politikai és közéleti női példaképek is. A rendezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

 

A részletes program itt tekinthető meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében