Bezár

Hírarchívum

szinhaz_egyetem_szerzodes_kiemelt
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

2013. október 16.
3 perc

Nyílt napon látta vendégül az SZTE hallgatóit a Szegedi Nemzeti Színház október 16-án. A két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal látta vendégül az új évad elején az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A nyílt nap október 16-án a teátrum, az SZTE, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósult meg, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál részeként.

 

szinhaz egyetem– Két katasztrófa következménye, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem létrejött – fogalmazott Gyüdi Sándor a nyílt nap megnyitóján. A teátrum főigazgatója kifejtette: az 1879-es nagy árvíz után újjá kellett építeni Szegedet. A városnak addig nem volt állandó színházépülete, a kőszínház ekkor jött létre. Az egyetem pedig egy nemzeti katasztrófát, Trianont követően került Szegedre, amikor a kolozsvári egyetemet át kellett költöztetni a Tisza-parti városba. Ennek a két katasztrófának „köszönhetően” épült fel a város jövőjét, kulturális életét nagyban meghatározó két intézmény. – A kultúra eredményeinek életünkbe való beépítésében az értelmiségnek kell élen járnia. Ezt a hagyományt pedig nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni – mondta Gyüdi Sándor, aki hangsúlyozta: a nyílt napra idén is nagy örömmel készült a társulat. Évről évre több száz vendég vesz részt a programon. A cél azonban az lenne, hogy ne csak a kulisszák mögé akarjanak bepillantani, hiszen a legfontosabb az, ami a színpadon történik.

 

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak itt diplomát, mint Gyüdi Sándor főigazgató úr – kezdte beszédét Szabó Gábor, az SZTE rektora, aki fontosnak tartja, hogy a Tisza-parti universitas ne csak diplomák kiadásával foglalkozzon, hanem értelmiségieket képezzen. – Az értelmiségi létnek pedig fontos szegmense a színházba járás – hangsúlyozta az akadémikus, aki bevallotta: ahányszor a színházban járt, annyiszor tévedt el az épületben. Az egyetemistákat arra intette, minél több időt töltsenek el itt, hiszen annál jobban fognak tájékozódni – nem csak az emeleteken, hanem az előadások kínálatában is.

 

A megnyitón Szabó Gábor és Gyüdi Sándor aláírta a két intézmény között létrejött hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást. Ebben többek a kedvezményes bérletkonstrukciókról, valamint a nyílt naphoz hasonló programok szervezéséről egyeztek meg.

 

Szinhaz_es_egyetem_szerzodes
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház - GALÉRIA

 

A színházi nyílt nap folytatásban az SZTE hallgatói bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezették végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatták meg a színház jelmezeit, megtudhatták, miként készül el a színházi frizura, színpadi sminket kaphattak, és színházi szakemberek irányításával helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-, énekórán gyarapíthatták tudásukat. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása volt megtekinthető, majd találkozóra, beszélgetésre került sor a darab szereplőivel. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház Interjú a vámpírral című táncjátéka zárta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek