SZTE Info
szinhaz_egyetem_szerzodes_kiemelt

Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

Nyílt napon látta vendégül az SZTE hallgatóit a Szegedi Nemzeti Színház október 16-án. A két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal látta vendégül az új évad elején az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A nyílt nap október 16-án a teátrum, az SZTE, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósult meg, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál részeként.

 

szinhaz egyetem– Két katasztrófa következménye, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem létrejött – fogalmazott Gyüdi Sándor a nyílt nap megnyitóján. A teátrum főigazgatója kifejtette: az 1879-es nagy árvíz után újjá kellett építeni Szegedet. A városnak addig nem volt állandó színházépülete, a kőszínház ekkor jött létre. Az egyetem pedig egy nemzeti katasztrófát, Trianont követően került Szegedre, amikor a kolozsvári egyetemet át kellett költöztetni a Tisza-parti városba. Ennek a két katasztrófának „köszönhetően” épült fel a város jövőjét, kulturális életét nagyban meghatározó két intézmény. – A kultúra eredményeinek életünkbe való beépítésében az értelmiségnek kell élen járnia. Ezt a hagyományt pedig nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni – mondta Gyüdi Sándor, aki hangsúlyozta: a nyílt napra idén is nagy örömmel készült a társulat. Évről évre több száz vendég vesz részt a programon. A cél azonban az lenne, hogy ne csak a kulisszák mögé akarjanak bepillantani, hiszen a legfontosabb az, ami a színpadon történik.

 

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak itt diplomát, mint Gyüdi Sándor főigazgató úr – kezdte beszédét Szabó Gábor, az SZTE rektora, aki fontosnak tartja, hogy a Tisza-parti universitas ne csak diplomák kiadásával foglalkozzon, hanem értelmiségieket képezzen. – Az értelmiségi létnek pedig fontos szegmense a színházba járás – hangsúlyozta az akadémikus, aki bevallotta: ahányszor a színházban járt, annyiszor tévedt el az épületben. Az egyetemistákat arra intette, minél több időt töltsenek el itt, hiszen annál jobban fognak tájékozódni – nem csak az emeleteken, hanem az előadások kínálatában is.

 

A megnyitón Szabó Gábor és Gyüdi Sándor aláírta a két intézmény között létrejött hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást. Ebben többek a kedvezményes bérletkonstrukciókról, valamint a nyílt naphoz hasonló programok szervezéséről egyeztek meg.

 

Szinhaz_es_egyetem_szerzodes
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház - GALÉRIA

 

A színházi nyílt nap folytatásban az SZTE hallgatói bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezették végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatták meg a színház jelmezeit, megtudhatták, miként készül el a színházi frizura, színpadi sminket kaphattak, és színházi szakemberek irányításával helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-, énekórán gyarapíthatták tudásukat. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása volt megtekinthető, majd találkozóra, beszélgetésre került sor a darab szereplőivel. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház Interjú a vámpírral című táncjátéka zárta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja