– Ugyan a Tudományos Diákköri Konferencia egy verseny, ám szerintem ma itt már mindenki győztes, hiszen vették a fáradságot, és egy komoly tudományos dolgozatot adtak be – mondta el a megnyitó beszédében Keszthelyi-Szabó Gábor. Az SZTE Mérnöki Kar dékánja arra biztatta a versenyzőket, hogy ne hagyják a megmérettetéssel abba, folytassák a tudományos munkát. Végezzék el Szegeden a mesterképzést, majd itt szerezzenek doktori fokozatot is.
– A tudományos diákköri mozgalom azért is nagyon fontos, mert – ha igazak a hírek – a felsőoktatás finanszírozása két csatornássá válik: az egyik részét a hallgatók hozzák majd. Minél több hallgató választja a karunkat, annál több forráshoz jutunk. A támogatás körülbelül 30 százaléka a tudományos teljesítmény alapján dől el. Ennek egyik pontja pedig a tehetséggondozás, azaz a Tudományos Diákköri Konferenciákon való szereplés. Önök tehát a mi költségvetési forrásunk is egyben – jegyezte meg mosolyogva a professzor.
A konferencián 6 szekcióban (élelmiszer-tudomány – élelmiszer-tecnológia, műszaki, környezeti biotechnológia, ökonómia témakörökben) 48 előadást hallgattak meg a bíráló bizottság tagjai. A legnépszerűbb terület az ökonómia volt, ebből három szekciót is rendeztek. A hallgatók témaválasztása rendkívül színes volt és szerteágazó. Született tanulmány többek között arról, hogyan állítanak elő biogázt tejipari szennyvizekből, de a nagykőrösi szarvasmarhatartás és tejfogyasztás helyzetéről is informálódhatott a hallgatóság.
A díjazottak az országos versenyre jutottak tovább. 2015-ben az Agrártudományi Szekciót az SZTE Mérnöki Kar a Mezőgazdasági Karral együtt rendezheti majd meg.
A bíráló bizottság döntése értelmében a következő eredmény született:
Élelmiszer-tudomány – élelmiszer-tecnológia Szekció:
Első hely: Kutni Anita – OTDK-ra és MÉTE-re jutott tovább
A csomagolás és a bontási körülmények hatása a hízott libamáj állományára
Témavezető: Bara Tamásné Dr.
Második hely: Erdélyi Péter, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Szoftver fejlesztése nedves levegő állapotjelzőinek kiszámítására és a kapcsolódó Mollier-féle h-y diagram megjelenítésére
Témavezető: Prof. Dr. Rajkó Róbert
Harmadik hely: Lovászi Zita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Friss fokhagyma és különböző fokhagyma készítmények antimikrobiális hatásának összehasonlítása
Témavezető: Dr. Krisch Judit
Harmadik hely: Mészáros Andor Tibor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Sertésfajták húsminőségének vizsgálata és összehasonlítása
Témavezető: Dr. Zsarnóczay Gabriella
Különdíj: Rácz Tamás, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Szárított szőlővel dúsított keksz készítése
Témavezető: Dr. Krisch Judit
MÉTE-re tovább jutott még:
Mihó Tímea
Különböző virágokból gyűjtött mézek antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai
Témavezető: Dr. Krisch Judit
Ökonómia Szekció I.
Helyezettek:
Első hely: Seres Márta Dóra, OTDK-ra tovább jutott
Vásárlói szokások vizsgálata a hódmezővásárhelyi INTERSPAR Áruházban
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Második hely: Bognár Bence Szabolcs, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Alternatív vidéki vállalkozások szerepe a vidék gazdaságában, kiemelten a bodzatermesztés, és a homoktövis termesztésének lehetőségeit
Témavezető: Dr. Panyor Ágota
Második hely: Gyulai Petra, OTDK-ra tovább jutott
A Szentkirályi Ásványvíz Kft. termékeit fogyasztók szokásainak felmérése Kecskemét egyik frekventált élelmiszerboltjában
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Különdíj: Czibolya Anita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A hízott libamájtermelés története és aktuális helyzete
Témavezető: Dr. Lendvai Edina
Különdíj: Schuszter Boglárka Szandra, OTDK-ra tovább jutott
A márkák imázsának szerepe a fogyasztói döntéshozatalban TESCO Extra Rókusi krt. – Szeged áruházában, különös tekintettel az édesipari saját márkás termékekre
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Továbbjutók:
Farkas Tünde Patrícia OTDK-ra
Bioélelmiszerek a mindennapi táplálkozásban, a kecskeméti lakosok körében Témavezető: Dr. Lendvai Edina
Molnár Márk OTDK-ra
Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. termékeivel, csomagolástechnológiájával kapcsolatos vevői elégedettségi- és polcfelmérés, valamint új csomagológépeinek beszerzésével kapcsolatos gazdaságossági számítások, különös tekintettel PI-re, IRR-re, PB-re és az NPV-re
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Nagy Adrienn OTDK-ra, MÉTE-re
A soltvadkerti borászat fejlődése az 1700-as évektől napjainkig
Témavezető: Dr. Lendvai Edina
Nagy Kitti OTDK-ra
Mért jó csigának lenni – avagy a lassúság dicsérete
Témavezető: Dr. Lendvai Edina
Ökonómia Szekció II.
Helyezettek:
Első hely: Fazekas Andrea, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A szövetkezések szerepe és jelentősége a hazai zöldség-gyümölcs ágazatban
Témavezető: Dr. Panyor Ágota
Második hely: Gulyás Orsolya, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A tyúktojáskeltetés folyamatának bemutatása és ökonómiai értékelése
Témavezető: Dr. Kis Krisztián
Második hely: Matos Rita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A precíziós tápanyag-gazdálkodás ökonómiai értékelése, különös tekintettel a beruházás-gazdaságosságra
Témavezető: Dr. Kis Krisztián
Különdíj: Balog Árpád, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Egy kupuszinai almakert telepítésével kapcsolatos beruházási döntés előkészítése gazdasági számítások segítségével
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Különdíj: Jurics Cintia, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Biomassza, mint megújuló erőforrás hasznosításának lehetőségei és helyzetelemzése Magyarországon
Témavezető: Nagy Sándor
MÉTE-re tovább jutottak még:
Bálint Zoltán
Az egyéni felelősségvállalás kapcsolódása a CSR-hoz
Témavezető: Dr. Marosi Tibor
Bozóki Renáta
A biogáz villamosenergetikai célú hasznosításának lehetőségei Magyarországon
Témavezető: Nagy Sándor
Csatordai Andor
Logisztikai folyamatok vizsgálata a Pick Szeged Zrt-nél
Témavezető: Dr. Gál József
Tóth Melinda
Készáru fuvarozási feladatok a Sole-Mizo Zrt-nél
Témavezető: Dr. Gál József
Ökonómia Szekció III.
Helyezettek:
Első hely: Földesi Éva, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A falusi és ökoturizmus helyzete és lehetőségei a Hódmezővásárhelyi kistérségben
Témavezető: Dr. Kis Krisztián
Harmadik hely: Kószó Alexandra, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Zsana községfejlesztésének vizsgálata 2004-2011 között. A kommunális ellátottság változásának a lakosság életszínvonalára gyakorolt hatása
Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta
Harmadik hely: Rostás Péter, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
A Németh László Városi Könyvtár szerepének és tevékenységeinek vizsgálata Hódmezővásárhelyen
Témavezető: Dr. Kis Krisztián
Különdíj: Győrfi Éva, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Hungerit Zrt. szerepe a helyi gazdaságfejlesztésben
Témavezető: Dr. Székely Andrea
Különdíj: Kiss Brigitta, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Vidékfejlesztési intézkedések és törekvések Magyarkanizsa községben
Témavezető: Dr. Kis Krisztián
Műszaki Szekció
Helyezettek:
Első hely: Joó Péter, OTDK-ra tovább jutott
Hagyományos fűtési rendszer átalakítása geotermikus rendszerre
Témavezető: Dr. Nagy Valéria
Harmadik hely: Fodor Gabriella, OTDK-ra tovább jutott
A napenergia aktív termikus hasznosítása szolár abszorber segítségével
Témavezető: Dr. Farkas Ferenc
Harmadik hely: Forrai István, OTDK-ra tovább jutott
Dielektromos tulajdonságok mérése folytonosan áramló közegben
Témavezető: Prof. Dr. Keszthelyi- Szabó Gábor, Kovács Róbertné
Különdíj: Bálint Ádám János, OTDK-ra tovább jutott
DMX protokollal vezérelhető színpadi világítástechnika kialakítása
Témavezető: Sárosi József
Különdíj: György László, OTDK-ra tovább jutott
A Fluidic Muscle és a Shadow Air Muscle kísérleti úton történő összehasonlítása
Témavezető: Sárosi József, Csikós Sándor
Környezeti biotechnológia Szekció
Helyezettek:
Első hely: Szarka Tibor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Tejsavó biológiai lebonthatóságának növelése mikrohullámú előkezeléssel
Témavezetők: Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor, Beszédes Sándor,
Kovács Róbertné
Második hely: Kéri Albert, OTDK-ra tovább jutott
Ultraibolya sugárzással és heterogén fotokatalízissel kapcsolt membránszűrés vizsgálataDr
Témavezető: Dr. László Zsuzsanna
Harmadik hely: Csorba Nándor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott
Nagyhatékonyságú oxidációs eljárásokkal kapcsolt membránszűrés hatékonyságának vizsgálata tejipari szennyvizek tisztítása során
Témavezető: Dr. László Zsuzsanna
SZTEinfo