Bezár

Hírarchívum

Vers- és prózamondó versennyel emlékeztek Weöres Sándorra

Vers- és prózamondó versennyel emlékeztek Weöres Sándorra

2013. december 07.
2 perc

2013. december 2-án zajlott a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny. Az őszi Egyetemi Versmondó Verseny – melyet 22. alkalommal hirdetett meg az SZTE Kulturális Iroda – a költő születésének 100. évfordulója alkalmához kapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas neves művészünkről elnevezett vers- és prózamondó versenyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói nevezhettek. Az idei vetélkedőn a részvétel feltétele egy a versenyzők által szabadon választott Weöres Sándor-vers vagy -próza előadása volt maximum 10 percben.

 

A megmérettetésre húsz egyetemi hallgató jelentkezett az egyetem öt karáról (BTK, JGYPK, ÁJTK, ÁOK, TTIK). – Nagyon fontosnak tartom, hogy a hallgatók verseket tanuljanak, netán el is mondják közönség előtt, hiszen ezzel nemcsak az önkifejezési lehetőségeik, a szókincsük bővül, hanem magabiztosságot is ad a versmondás – mondta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője. Hozzátette: a Weöres-verseket nagyon nehéz elszavalni, a gondolatiságukat, a mélyebb tartalmakat átadni a közönségnek, de a versenyzők nagy része jól megoldotta a feladatot. A zsűri munkája mindig nehéz, ez egy szubjektív „műfaj”, pedig tárgyilagosan kell véleményt mondani egy-egy olyan teljesítményről. Ennek ellenére a zsűri tagjai nagyjából egyetértettek a végeredménnyel.

 

A zsűri elnöke Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő volt, további tagjai Marton Árpád újságíró, kritikus, Kiss Máté, a Rádió 88 hírigazgatója, valamint Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Iroda irodavezetője.

 

A verseny eredménye: 1. helyezett lett Ficzere Ágnes, az ÁOK I. éves általános orvos szakos hallgatója Weöres Sándor Prózafutamok „A reménytelenség könyve” előtt és után című művével. A 2. helyezett D. Nagy Bence, a BTK filmelmélet – filmtörténet szakos hallgatója lett, aki Weöres Fű, fa, füst című művét adta elő. A verseny 3. helyezettje Zsiga Zsolt, a BTK III. éves történelem– kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója lett Weöres Az éjszaka csodái című művével.

Külön jutalomban részesült Weöres Nem szándékom című műve előadásáért Enyedi Gina, az ÁOK III. általános orvos szakos hallgatója.

 

A győztesek 15- 10 és 7 ezer forint pénzjutalmat, valamint rektori oklevelet kapnak, melyet december 12-én a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségen vesznek át. A rendezvényt megnyitja, és a díjakat átadja Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az esemény meghívója itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek