Bezár

Hírarchívum

BTK_Sarkozy_Bence_-_Irodalom

SZTE – 100 inspiráló alumni portré: A szöveg öröme az olvasóé

SZTE – 100 inspiráló alumni portré: A szöveg öröme az olvasóé

2023. január 05.
3 perc

„A mi dolgunk a legjobb tudásunk szerint útjukra indítani a könyveket, a többi az olvasón múlik” – vallja a Libri Kiadói Csoport ügyvezetője, Sárközy Bence. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán szerzett tudást kamatoztatja, ottani tanárait továbbra is példaképek tartja. Hisz abban, hogy a sikerhez sok munka kell.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Milyen emlékei vannak Szegedről?

– Tizennyolc évesen kerültem Szegedre. Szerettem volna a gimnázium után egy egyetemi városba költözni. Ha ceglédiként Pestre vettek volna fel, valószínűleg bejárós lettem volna. Rögtön beleszerettem a „mediterrán” város légkörébe, máig meghatározóak az ott töltött éveim.

– A Szegedi Tudományegyetemen megszerzett tudás a gyakorlatban hogyan tud kamatozni?

– A tanáraim elhivatottsága, lenyűgöző szakmai tudása, ugyanakkor nyitottsága az útkereső fiatal diákok gondolatkísérletei iránt olyan követendő minta számomra, amelynek próbálok megfelelni a mai napig is a munkámban. Könyvkiadóként a nyelv és az írott szöveg végtelen lehetőségeivel dolgozom. A szegedi magyar szak nyitottsága nélkül ezt nem tehetném ilyen sikerrel.

– Az, hogy 2011-ben Balogh Ákossal és Halmos Ádámmal létrehozták a Libri Kiadót, mennyiben változtatta meg az életét?

– Előtte több mint nyolc évig a Magvetőben dolgoztam, ahová a diplomaszerzésem évében, 2003-ban kerültem. A szakmámban – abban az időben és ma is – ez a kiadó az egyik legjobb iskola. A Libri Könyvkiadó bizonyos értelemben már a saját utam, a maga „felnőtt” kompromisszumaival, melyeket munkatársként és üzlettársként egyaránt kötöttem. Kilenc év alatt építettük fel a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb árbevételű és legeredményesebb kiadóvállalatát. 2020-ban a Libri Kiadói Csoport további fejlődése érdekében életszerűvé vált felbontani ezt a sikeres üzlettársi viszonyt: mára már sem én, sem Halmos Ádám nem vagyunk tulajdonosok, és a kettőnk szakmai útja is különvált. Jómagam továbbra is ügyvezetőként és kiadási igazgatóként dolgozom a Libri Kiadói Csoportban. Ez a történet többször is megváltoztatta az életem, jelenleg is folyamatosan alakítja, de ez így jó és így természetes.

– Az elmúlt tizenegy évből melyik szerzőre tekint úgy, mint „legnagyobb felfedezés”?

– Ilyet sosem mond egy könyvkiadó. A mi dolgunk a legjobb tudásunk szerint útjukra indítani a könyveket, a többi az olvasón múlik – a jelenben és a történelmi távlatokban egyaránt. A kiadó nem minősít és nem véleményez. Aki akarja, persze, a döntéseinkből és választásainkból megsejtheti az ízlésünket és az álláspontunkat bizonyos esztétikai vagy társadalmi kérdésekben. De ez is az olvasó kiváltsága, ahogyan a „szöveg öröme” is az övé.

– Milyen érzés, mikor egy-egy író, költő jórészt a kiadónak köszönhetően befut?

– Mindent megteszünk, hogy a szerzőink megfelelő publicitást nyerjenek. Hiszünk bennünk, és amikor ez a hit visszaigazolódik, akkor a szakmaiságunkat is visszaigazolja.

– Mit gondol, mi a siker titka?

– Túlságosan bölcsész vagyok, hogy erre válaszolni tudjak. Ha valaki rákeres a témát „megfejtő” művekre, azok szerzői zömmel reáltudományos gondolkodók. A siker csak annyira szublimálható algoritmusokba, amennyire a szerelem, a rettegés vagy a zsenialitás. De mindenképp van mögötte munka. Hiszen még a látszatok mögött is az van.

Pósa Tamara

Fotó: Máté Péter, Jelenkor Kiadó


További információk:

SZEM lapcsalád, ANNO – Ők is ide jártak, Alma Mater Magazin centenáriumi különszám: 100 inspiráló alumni portré elérhető itt.

Korábban (2016) írtuk:

A hónap Alma Mater tagja februárban: Sárközy Bence

https://u-szeged.hu/sztehirek/2016-februar/honap-alma-mater-tagja

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek