SZTE Info

Újabb MEFOB-sikereink

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Újabb versenyekkel folytatódtak a 2008-as Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság versenysorozatának küzdelmei, s ismét szép sikereket arattak a Szegedi Tudományegyetem sportolói.
Április 13-án Egerben csaptak össze a magyar felsőoktatási intézmények legjobb birkózói. A nők 51 kg-os súlycsoportjában szegedi győzelem született: Sárközi Viktória, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IV. éves testnevelés-rekreáció szakos hallgatója nyakába akasztották az aranyérmet.
A floorballosok április 5-6-án a veszprémi Pannon Egyetemen mérték össze tudásukat. A Szegedi Tudományegyetem együttese az A jelű csoportba került a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Semmelweis Egyetem alakulatainak társaságában.
Eredményeink: SZTE - BME 0-12, SZTE - DE 2-4, SZTE - Corvinus 1-2, SZTE - ME 1-1, SZTE - SE 2-1.
Az SZTE gárdája csoportjában negyedikként, az összetettben pedig a hetedik-nyolcadik helyen végzett a tizenkét csapatot felvonultató mezőnyben. Érdekesség, hogy 2006-ban és 2007-ben is ugyanezt az eredményt érték el egyetemünk képviselői.
Az első helyet 2008-ban a BME, a másodikat a házigazda Pannon Egyetem, a harmadikat a Corvinus szerezte meg.
P. M. L.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.