Bezár

Hírarchívum

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem

2008. április 07.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem a vidék legnépszerűbb egyeteme az idei felvételi jelentkezések alapján, és országos szinten is csak egy intézmény, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem előzi meg. A SZTE-re ebben az évben összesen 13 874-en adták be jelentkezésüket, az ELTE-re 16 650-en, míg a másik két nagy vidéki egyetemre, a pécsire és a debrecenire 13 483, illetve 13 404 hallgató jelentkezett.
A tavaszi felvételi eljárásban 96 302 felvételiző döntött úgy, hogy jelentkezik a 2008. szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – derül ki az oktatási minisztérium és az Országos Felsőoktatási Információs Központ adataiból. A 2008-ban így a tavalyi évhez képest 12 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba: akkor 108 854-en próbálták meg a bejutást. A felsőfokú szakképzések esetében 13 százalékkal nőtt a jelentkezői létszám. A 3500 mesterképzési helyre pedig 5200 jelentkező mintegy 12 300 jelentkezést adott be.
Különösen az országosan csökkenő jelentkezésszámot figyelembe véve örvendetes, hogy az első helyen Szegedre jelentkezők számát tekintve a korábbi évek csökkenési üteme lelassult: míg 2007-ben több mint 2500-zal kevesebben jelölték meg első helyen az SZTE-t, mint 2006-ban, idén a csökkenés már csak 800 fő. Idén összesen 6731-en jelölték be első helyen egyetemünket. A természettudományos és informatikai területen Szegedre jelentkeztek a legtöbben – összesen 3078 an , így az SZTE TTIK a 2007-es első helyet követően újra az élen végzett. A jelentkezéseket tekintve továbbra is a Bölcsészettudományi Kar a legnépszerűbb az SZTE-n belül, 3896-an szeretnének itt továbbtanulni. A második TTIK után az Állam- és Jogtudományi Kar szerezte meg a képzeletbeli dobogó harmadik helyét több mint kétezer jelentkezővel.
Szabó Gábor rektor szerint a viszonylag kedvező jelentkezési adatok többek között annak köszönhetőek, hogy sikeres volt az egyetem roadshow-ja. Az SZTE nemcsak a fővárosban, a hagyományos Educatio-kiállításon mutatkozott be a leendő hallgatóknak, hanem a dél-alföldi régióban, sőt távolabb is szervezett hasonló rendezvényeket. A jövőben a határon túl is tart ilyen bemutatókat az egyetem. A közelmúltban az SZTE néhány kiváló kutatója által elért tudományos eredményeknek, az idei szemesztertől Szabadegyetem-Szeged néven folytatódó előadás-sorozatnak is kiváló sajtóvisszhangja volt, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a középiskolások érdeklődése az SZTE felé fordult – fogalmazott a professzor.
 
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek