SZTE Info

A Grezsa-pályázat végeredménye

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az SZTE BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszéke immár harmadik alkalommal hirdetett meg hallgatói pályázatot a Grezsa Ferenc-díjra. Grezsa professzor 1984-től 1991-ig állt a tanszék élén.
Az idei pályázatra beérkezett kilenc pályaművet a bírálók értékelték. A legtöbb pontot kapott öt
hallgató szerepelt az április 24-én a BTK kari tanácstermében rendezett tanszéki konferencián. Az írásbeli értékelése és a szóbeli bemutatás alapján a helyezettek a következők.
I. helyezettek, ezzel Grezsa Ferenc-díjban részesültek: Gémes Noémi (III. éves magyar-történelem, II. éves XX. századi magyar irodalom szakos hallgató), pályaműve: Az identitását vesztett hisztrió önreflexivitása: Nádas Péter radikalizálódó drámakoncepciójának kezdete – Temetés, illetve Tülkös Terézia (IV. éves magyar-filozófia, III. éves irodalomelmélet, II. éves XX. századi magyar irodalom szakos hallgató), pályaműve: „Mit gondolsz, a Törvényt zavarba lehet hozni?” Mészöly Miklós parabolikus olvasásmódjának hatásairól. A II. heyezést Markó István érdemelte ki, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gönczöl Andrea állhatott.
A két első helyezett 15-15 000 Ft értékben, a második helyezett 10 000 Ft értékben könyvutalványt kapott. A harmadik helyezettnek 5000 Ft értékben a Tiszatáj Alapítvány ajánlott fel könyvutalványt, és a konferencia minden előadójának könyvjutalmat.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.