SZTE Info

Gitár minden mennyiségben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Idén a munka ünnepe egyúttal a IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kezdőnapja is lesz. A rendezvényt 1999-ben Pavlovits Dávid gitárművész alapította. A SZTE Zeneművészeti Kara és a Szó-Tér Egyesület által közösen szervezett programon az utóbbi években négy kontinens több mint harminc országából érkeztek művészek.
Ebben az évben a nemzetközi találkozó kiegészül az Országos Egyetemi Gitárversennyel is, mely a gitárfesztivállal egy időben, annak keretein belül zajlik. A tehetségkutató eseményre azért is van nagy szükség, mivel az utóbbi években nem szerveztek hazánkban hasonló megmérettetést klasszikus gitár szakon tanuló hallgatók számára. A kétfordulós verseny mindkét részében kötelező és szabadon választott műsort is prezentálni kell.
A  IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon a szakma nagynevű zenészei, szólisták, együttesek és fiatal művészek egyaránt fellépnek. A négynapos rendezvény során nemcsak a kétévente megrendezett verseny zajlik, hanem koncerteket, dzsessz- és flamencoesteket is szerveznek, illetve a már hagyományossá vált nemzetközi zeneakadémiai diáktalálkozón Közép-Kelet-Európa gitár szakos hallgatói délutáni koncerteken mutatkoznak be. Ezek többsége a Zeneművészeti Karon zajlik, a gitárfesztiválhoz kapcsolódó további koncerteket a TIK-ben, illetve a Millenniumi kávéházban tartják meg. A fesztivál idején mesterkurzusokat is tart Bozoki Andrea, Paulikovics Pál, Pavlovits Dávid Roth Ede, Szilvágyi Sándor; továbbá a francia Gabriel Bianco és a szerb Bosko Radojkovic. Több nagy hírű meghívott vendég is részt vesz a Gitárfesztiválon, a fentieken kívül a szerb Zoran Anic, Anatoly Izotov (Oroszországból), Pusztai Antal és Sanel Rezdic (Bosznia-Hercegovinából).
A fesztivált záró gálaesten a győztesek kihirdetését és a díjátadást követően a Groupo Almodovar flamencoegyüttes lép fel (Pepe Almodovar gitározik, Maria Jose Jimenez García énekel, Jorge del Pino tánc és cajon).
A IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválról és az ezalatt zajló Országos Egyetemi Gitárversenyről további információ a www.gitarfesztival.hu oldalon olvasható.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.