SZTE Info

Értékelés és pedagógia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Hatodik alkalommal rendezik meg a Pedagógiai Értékelési Konferenciát (PÉK) Szegeden. A 2003-ban Csapó Benő által alapított, majd Nagy József nevével is fémjelzett konferenciának a József Attila Tanulmányi és Informácóis Központ ad otthont április 11-12-én.
A rendezvényen elsősorban a pedagógiai értékeléshez kapcsolódó empirikus vizsgálatok, innovatív értékelési módszerek, a pedagógiai értékelést a közoktatásban vagy a felsőoktatásban alkalmazó vizsgálatok, bemutató anyagok és fejlesztő programok kapnak helyet a szimpóziumok, előadások és poszterek témáiként.
A konferencia nyitó plenáris el ő adását Vidákovich Tibor, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet docense tartja, a kompetenciaértékelési rendszerek értékeléselméleti szempontú elemzése témában. A Luxemburgi Egyetem professzorai, Martin Romain és Thibaud Latour a számítógéppel segített pedagógiai mérés lehetőségeit és kihívásait fogják bemutatni. A harmadik plenáris előadást Eckhard Klieme től , a frankfurti DIPF (Deutsches Institut für Internationale Pädagogische Forschung) igazgató professzorától hallhatják a résztvevők, ő a pedagógiai értékelés, az osztályozás és a visszacsatolás szerepét járja körül.
„A pedagógiai értékelés a pedagógia azon empirikus része, amelyik az empirikus társadalom- és viselkedéstudományok módszereit alkalmazza. A szegedi kutatások hangsúlyosan jelen lesznek a konferencián, amelyen az egyetemi oktatók és doktoranduszok, illetve néhány nappali tagozatos hallgató mellett gyakorló pedagógusok is részt vesznek” – fogalmazott Csíkos Csaba egyetemi docens, a PÉK 2008 elnöke. A szervezők élénk szakmai párbeszéd kialakulását várják a rendezvénytől. Bővebb információk a http://www.edu.u-szeged.hu/pek2008 oldalon olvashatók.
 
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.