SZTE Info

„Árnnyal szemben”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„Árnyak” címmel rendezi meg az SZTE ÁOK Szegedi Pszichoterápiás Munkacsoport a VII. Szegedi Pszichoterápiás Koferenciát április 18-án a Reök-palotában. A rendezvényt Karsai Kornélia, a szegedi Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozó szakvezető főorvosa, Kiss-Szőke Anna adjunktus, valamint az intézmény pszichológusai közül Hartner Judit, Bodóné Rafael Beatrix és Rácz Zsuzsanna szervezik.
„Azért hoztuk létre hét évvel ezelőtt ezt a konferenciát, hogy legyen egy olyan fórum, ahol a különböző típusú pszichoterápiákkal foglalkozó szakemberek találkozni tudnak, tapasztalatokat cserélnek, és megismerhetik egymás munkáját” – fogalmazott Kiss-Szőke Anna. Az eseményen a terület szakemberei, pszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták vesznek részt, de az érdeklődők között találunk sok mentálhigiénés szakembert vagy családterapeutát, érdeklődő tanárt és orvost is.
Az egyik délelőtti plenáris előadást Túry Ferenc, a budapesti Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője, pszichiáter, kiképző pszichoterapeuta tartja „Árnyoldalak és csapdák a pszichoszomatikus betegek pszichoterápiájában” címmel. Pilling János, a budapesti intézet pszichiáter szakorvosa pedig a halál különbözői jelentéseiről beszél plenáris előadásában. „Az utóbbi három konferencia megteremtette azt a hagyományt, hogy mindig meghívjuk a szakma valamelyik ’nagy öregjét’: meséljen a saját életéről. Idén Popper Péterrel készül életútinterjú, ami a diákok számára is megtekinthető” – tudtuk meg Kiss-Szőke Annától.
Imre Gabriella főorvos, pszichoterapeuta szervezésében a művészetterápiás páciensek alkotásából kiállítás is nyílik, amely díjtalanul tekinthető meg a Reökban május 9-ig.
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.