Bezár

Hírarchívum

jessup2011
Jessup 2011 - nehéz jogi problémák, ragyogó helytállás

Jessup 2011 - nehéz jogi problémák, ragyogó helytállás

2011. február 24.
3 perc

A Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition hazai fordulójára 2011. február 17-én került sor Budapesten. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK csapata öt éve vesz részt rajta.,így azóta nemzeti fordulót szükséges tartani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny nemzeti fordulója 2011-ben

 

A Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition hazai fordulójára 2011. február 17-én került sor Budapesten. A nemzetközi jog olimpiájának tartott verseny szervezője az amerikai egyesült államokbeli International Law Students’ Association és évente mintegy 500 csapat nevez be a világon. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK csapata öt éve vesz részt rajta, így azóta nemzeti fordulót szükséges tartani annak eldöntése céljából, hogy a Magyar Köztársaságot melyik hazai csapat képviselheti a Washington DC-ben megrendezett nemzetközi döntőn. Noha idén az ELTE ÁJK és az SZTE ÁJTK párharcából az ELTE került ki nyertesen, mégis büszkék lehetünk a szegedi csapatra, amelynek tagjai Deák Péter, Hárs András, Kovács Anna Kaarina, Lázár Nóra és Militár Zsófia.

 

A csapat tagjainak kiválasztásánál a fő szempontok a felsőfokú angol nyelvtudás és a nemzetközi jog iránti érdeklődés voltak. Az öt hallgató október elejétől kezdve rengeteg időt és munkát fektetett bele a felkészülésbe. A verseny egy nemzetközi bírósági eljárás modellezése, amely két fiktív állam (idén Ardenia és Rigalia) között zajlik. A bő 20 oldal terjedelmű jogeset 4 problémakört tartalmazott, amelyekről mind felperesként, mind alperesként beadványt kellett készíteni január közepére. A munka jelentőségét mutatja, hogy a két beadvány terjedelme külön-külön 60 ezer leütésnyi, kb. 50 oldal, amelyhez a hallgatók 70-80 angol nyelvű forrást dolgoztak fel (főként nemzetközi szerződéseket, szakirodalmi cikkeket és nemzetközi bírósági határozatokat).

 

Az idei jogeset négy „kihívása” az alábbi volt:

(1) az Ardenia területéről Rigalia ellen indított terrorista cselekmények ellen milyen módon és mértékben védekezhet az állam, végrehajthat-e fegyveres cselekményeket a másik állam terültén, vajon a nemzetközi jog mely szabályai vonatkoznak a helyzet megítélésére, a humanitárius jog vagy az emberi jogok vagy mindkettő?

(2) a Rigalia által felkért 3. állam, nevezetesen Morgania, által véghezvitt jogellenes cselekmények (Ardenia területének bombázása Predator Drone-okkal) betudhatóak-e az alperesnek és vannak-e jogellenességet kizáró körülmények?

(3) a kettős állampolgársággal bíró Zetian kisebbség nő tagjai számára a fejkendőviselést betiltó rigaliai szabályozás vajon megsérti-e a vallásszabadságot és más emberi jogokat?

(4) az Ardenia területén élő Zetian kisebbség törzsi vezetőinek nyújtott pénzügyi „támogatás” vesztegetésnek minősül-e az OECD vesztegetés elleni egyezménye alapján, az Ardeniában bejegyzett cégek által a Zetian népnek nyújtott támogatások a terrorizmus finanszírozásának minősülnek-e?

 

A szóbeli fordulóra az elmúlt években felváltva került sor Budapesten és Szegeden, most mi voltunk a vendégek. A szóbeli döntő három tagú zsűrijét is a két csapat közös megegyezéssel választotta ki, így a zsűri elnöke Kirs Eszter, PhD, a Miskolci Egyetem adjunktusa, a zsűri két tagja pedig Fehér Zoltán, a Külügyminisztérium Amerikaközi Főosztályának munkatársa, diplomata és Kékuti Ákos, ügyvéd volt. Pénzfeldobással sorsolta ki a két csapat a kezdés jogát, így a szegediek előbb felperesként majd alperesként álltak ki. Mindkét oldalon 45-45 perc jutott arra, hogy meggyőzze a csapat a zsűrit a tudásáról. Az aktív zsűritől sziporkáztak a kérdések, amelyek a nemzetközi jog számos területét mélységében lefedték.

A csapattagok számára felejthetetlen élményt nyújtó megmérettetésre való felkészülést Szalai Anikó, a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék tanársegéde vezette. A felkészülésben a csapatot segítette még Csatlós Erzsébet, a Tanszék doktorandusza, Samm Cheeseman és korábbi Jessup-versenyzők, így Nacsa Mónika, Vass László és Kiss Amarilla.



kpek_068

A képen balról jobbra: Hárs András, Kovács Anna Kaarina, Szalai Anikó, Militár Zsófia, Lázár Nóra, Deák Péter.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek