Bezár

Hírarchívum

SC0944_4203_2
270 új férőhely az Öthalmi Kollégiumban

270 új férőhely az Öthalmi Kollégiumban

2009. október 31.
3 perc
Saját forrásból duplázta meg az Öthalmi Kollégiumának befogadóképességét a Szegedi Tudományegyetem.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 520 millió forintos beruházás keretében újabb hatvan lakásos épületet adtak át a Szegedi Tudományegyetem Öthalmi Kollégiumában 2009. október 30-án. Az egyetem saját forrásból finanszírozott fejlesztésének köszönhetően a diákszállás az eddigi 270 hallgató helyett immáron 540 főnek biztosít férőhelyet. A beruházás során harminc 1+2 félszobás és ugyanennyi egyszobás diáklakást alakítottak ki a már több mint 10 éve kollégiumként működő komplexum három lépcsőházában.
A főleg első évfolyamos új lakók kényelme és komfortérzete érdekében a lakásokhoz konyha is tartozik, melyet hűtőszekrénnyel, elektromos főzőlappal és mikrohullámú sütőkkel szereltek fel, de a helyiségekhez többek között mosógép, porszívó, vasaló és internetkapcsolat is jár. A három és hat fős szobák mellett a fejlesztő cég továbbá szintenként egy 10-12 fős társalgót épített ki, elsősorban a közösségi programok, így például televíziózás céljából.
„Az 520 millió forintos átalakítást az egyetem teljes mértékben belső forrásból oldotta meg. A felújításhoz a hallgatói önkormányzat 300 millió forinttal járultak hozzá. Bízom benne, hogy ez a hallgatókkal való jó kapcsolatot mutatja, az egyetem hallgatóbarát szemléletét igazolja vissza. Meggyőződésem, hogy a hallgatókkal való további eredményes együttműködéssel az SZTE tovább tudja folytatni a fejlesztések sorát – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

SC0944_4191

A professzor hozzátette: az egyetem vezetése évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy nem vág bele a sok bizonytalansággal járó, úgynevezett PPP-konstrukcióba, hanem a lakhatási támogatások maradványát és saját forrásait fordítja kollégiumfelújításra. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatban partnerre találtak ehhez az elképzeléshez. A további kooperáció révén azt tervezik, hogy a még lerobbant állapotban lévő öthalmi házakat is lakhatóvá teszik, így egyfajta kis Quartier Latin-t alakítanak ki Szegeden.
Mivel az ELI-projekt is Öthalomban teljesedik ki, sokfunkciós épületekre lesz itt szükség – árulta el a rektor. Ennek jegyében már most sem kizárólag az SZTE diákjait szállásolják el a felújított házban, hanem helyet kaphat itt 30-40 fő az Erasmus-ösztöndíjasok, illetve a Szegeden oktató vendégtanárok közül is.
Prof. Dr. Szabó Gábor azt is hangsúlyozta: a szegedi önkormányzattal tárgyalásokat kezdeményeznek annak érdekében, hogy a közlekedési feltételeket javítsák, hiszen rendkívül forgalmas út mellett fekszik a kollégium. Szóba került, hogy bicikliutat lehetne építeni idáig, valamint az úton való biztonságosabb átkelést is meg kell oldani. Végezetül a rektor a beruházás levezénylésében végzett munkáért külön köszönetet mondott Prof. Dr. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesnek és Dr. Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgatónak.
Prof. Dr. Badó Attila kifejtette: az SZTE 2003 óta tartó szisztematikus felújítási programja során valamennyi kollégiumát szebbé, jobbá, lakhatóbbá, hallgatóbarátabbá tette. Mindezt a munkát a Kollégiumi Tanács koordinálja. A korábbi 3800 férőhely most újabb 270-nel bővült, így immár 4000 fő fölé nőtt az SZTE kollégiumi kapacitása.
Dr. Cséfalvay Ignác kollégiumigazgató elárulta: a városi igényeket is igyekeznek kiszolgálni, ennek érdekében a nyári időszakban a különböző szegedi fesztiválok fellépőinek, vendégeinek biztosítanának szállást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek