SZTE Info

Sajtómeghívó - Új laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján

A GINOP-2.3.3-15-2016-00012 számú „ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítése” című pályázatnak köszönhetően elkészült és műszakilag átadásra került a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új, regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratóriuma.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ERFAAz újonnan kialakított infrastruktúra és műszerpark lehetővé teszi primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálását, továbbá azok ex vivo és in vitro tenyésztését új, potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet és sejt specifikus tesztelésére, illetve olyan új biológiai útvonalak azonosítására, melyek a klasszikus farmakológiai kutatások során használt rendszerekben eddig nem voltak vizsgálhatóak.

 

A laboratóriumot 2018. december 20-án, csütörtökön 10 órakor mutatják be a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinika könyvtárában (Szeged, Korányi fasor 6.). A tájékoztató után lehetőség lesz a labor bejárására is.

 

További információ kérhető Dr. Veréb Zoltántól, az Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tudományos munkatársától a vereb.zoltan@med.u-szeged.hu címen, vagy a 30-317-5294-es számon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.