Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Új laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján

Sajtóközlemény - Új laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján

2018. december 20.
2 perc

Uniós támogatásból alakítottak ki új laboratóriumot a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Az új infrastruktúrának köszönhetően lehetőség nyílik primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálására, sejtterápiás készítmények fejlesztésére és ipari méretű gyógyszerhatástani mérések elvégzésére is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GINOP-2.3.3-15-2016-00012 számú „ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítése” című pályázat által biztosított forrásból elkészült és műszakilag átadásra került a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új, regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratóriuma.

 

Az újonnan kialakított infrastruktúra és műszerpark lehetővé teszi primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálását, továbbá azok ex vivo és in vitro tenyésztését új, potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet és sejtspecifikus tesztelésére, illetve olyan új biológiai útvonalak azonosítására, melyek a klasszikus farmakológiai kutatások során használt rendszerekben eddig nem voltak vizsgálhatóak. A laboratórium további előnye, hogy lehetővé teszi fejlett terápiás készítmények (ATMP, sejtterápiás készítmények) fejlesztését, pre-klinikai tesztelését továbbá kombinálja ezeket a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal.

 

Az infrastruktúra részét képezik a fejlett sejttenyésztő illetve izoláló berendezések és technológiák, a gén és fehérje expressziós szinten végezhető fejlett molekuláris biológiai módszerek és egy valós idejű digitális képalkotó rendszer is, mely alkalmassá teszi a laboratóriumot ipari méretű gyógyszerhatástani mérések gyors és pontos, nagy adatmennyiséget szolgáltató méréseinek elvégzésére is.

 

arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapAz újonnan elkészült laboratóriumban hamarosan elkezdődhetnek azok a kutatási vizsgálatok, melyek során mesenchymális őssejteket tartalmazó fejlett terápiás készítmények továbbá ős és progenitor sejt alapú farmakológiai vizsgálatokra alkalmas tesztrendszerek létrehozására nyílik lehetőség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek