SZTE Info

Sajtómeghívó - ÚNKP ösztöndíj átadó

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az Új Nemzeti Kiválósági Program oklevél átadó ünnepségre 2018. december 18. kedd, 10 órai kezdettel.
Helyszín: SZTE központi épület, díszterem (Szeged, Dugonics tér 13., emelet)
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Az Új Nemzeti Kiválóság Program Magyarország Kormánya által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram. A program célja, hogy segítse a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját. Ösztönzi a kiváló teljesítményt nyújtó kutatást és alkotó tevékenységet az – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók, kutatók támogatásával. Mindez közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára.

 

Köszöntőt mond:

Dr. habil. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese

 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program okleveleket átadja:

Dr. habil. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese,

Prof. Dr. Toldi József, az SZTE Egyetemi Doktori tanács elnöke,

Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE tehetséggondozásért felelős rektori megbízottja, az SZTE Tehetségpont vezetője

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.