Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Szegedi Egyetemi Színház sajtótájékoztató

Sajtómeghívó - Szegedi Egyetemi Színház sajtótájékoztató

2016. október 03.
5 perc

A Szegedi Egyetemi Színház tisztelettel meghívja Önt és munkatársait XIV. évadáról szóló sajtótájékoztatójára 2016. október 6-án, csütörtökön 10.00 órára. Helyszín: SZTE Rektori Hivatal, fszt. 5-ös terem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sajtótájékoztatón Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője valamint a társulat tagjai vesznek részt.

A sajtótájékoztatón szó lesz a Szegedi Egyetem Színház új produkcióiról és továbbjátszásairól, vendégszereplésekről, fesztiválmeghívásokról valamint a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó(SZESZT)-val kapcsolatos tervekről.

 

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén a XIV. évadát kezdi meg, amely a „kendőzetlenség” évada lesz. A társulat nyáron sem tétlenkedett: a XIII. évad végén nagy sikerrel szerepeltek az immár hagyománynak számító III. Levendula Napokon zenés játékukkal, amit az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által kiírt „Így verselünk mi”” pályázat anyagából állítottak össze. Az új évad kezdetén a XXI. Őszi Kulturális Fesztiválhoz számos programajánlattal hozzájárul a SZESZ.

A XIV. évad egyik különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is játszanak. Így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatják régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként a Kálvária Kulturális és Információs Központban (KIK) valamint a Millenniumi kávéházban. Mindegyik helyszínre jut egy-egy új produkció.

Az új évad másik különlegessége az, hogy a Szegedi Tudományegyetem folyamatos anyagi támogatásához ismét társul az államtól a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület által megpályázott és elnyert pénzösszeg. Ezáltal a Szegedi Egyetemi Színház sokkal professzionálisabban és könnyebben tud a létezni, dolgozni, tervezni, alkotni.

Az új évadban a társulat október 10-én lép először a közönség elé, Pintér Béla darabjával a „Démon Gyermekei”-vel a Szegedi Pinceszínház színpadán az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként.

Ezután a nyári nagy sikerű III Levendula Napokon debütált „nem véletlen” című zenés-verses játékkal október 12-én, szerdán 20 órától lépnek fel a Millenniumi kávéház színpadán. A produkció érdekessége hogy az SZTE Közkapcsolati igazgatóság Kulturális irodája által kiírt „Így verselünk mi” pályázat anyagából áll össze az előadás, így aki pályázott, „viszonthallhatja, láthatja” versét ezen az alkalmon. Ezúttal a pályaműveket egy sokkal szellősebb keret fogja, össze ám ezúttal egy teljes zenekar szólaltatja meg a verseket.

A társulat ismét csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett a téren szavalják el kedvenc magyar verseiket különböző napokon pontosan délben.

Dorde Lebovic szerb író szürreális játékát, az Ezredik éjszakát is újra láthatja a közönség, október 17-én 20 órától a Szegedi Pinceszínházban. A tavalyi nagy sikerű Jim Morrison estet „Az érzékelés kapui”-t is továbbjátssza a SZESZ, először az évadban október 25-én 19:30 órától szintén a Szegedi Pinceszínházban.

2016.nyarán egy különleges, kötetlenebb produkcióba is belekezdett a társulat. „Naked SZESZ” (Néköd avagy kendőzetlenség,) elnevezéssel. A produkció elsődleges célja hogy a társulat megőrizze, és el ne felejtse az eltelt 3 év alatt Levendula napokra kezünk alól kikerült zenéket, versfeldolgozásokat. Ezért újra megtanultuk ezeket a dalokat. és néhány olyan versfeldolgozást is hozzáraktunk (Ady Endre, József Attila, Szabó Lőrinc, Varró Dániel, Jim Morrison) amik kedvenceink is meg szerves részét képezi a SZESZ eddigi munkásságának. Ezen a programon tehát egy kötetlenebb, koncertet kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők, október 28-án 20 órától a Kálvária Kulturális és Információs Központban (KIK).

A SZESZ társulata ebben az évadban két fesztiválra is meghívást kapott. A IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozóra (2016.október 20-22) és a X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválra (2016.november 3-6). Pécsett a Debreceni Egyetemi Színház (DESZ), a házigazda Janus Egyetemi Színház (JESZ) és a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) képviseli Magyarországot, a SZESZ pedig Szeged színes, izgalmas kulturális életét és az SZTE szellemiségét is magával viszi. A társulat Debrecenben október 21-én lép fel Pintér Béla darabjával „a Démon Gyermekei”-vel, november 3-án pedig Pécsett szintén ezt a darabot láthatja a közönség a SZESZ-től 20:30 órától.

A SZESZ a XIV. évadban számos új bemutatóval készül. Nógrádi Claudia rendezésében a Kalliopé című darabot mutatják be. A darab érdekessége hogy írója és rendezője is megegyezik, illetve az hogy amellett hogy Claudia saját írása az anyag, Neil Gaiman munkássága előtt is tiszteleg egyben.

Az évad második bemutatóját –„Nagyanyám immár/webcamerán figyeli/a tyúk hogy tojik//” – című előadást 2017 tavaszán láthatja a közönség Drubina Orsolya rendezésében.

A társulat utoljára játssza az őszi szezonban Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott előadásukat. Ez az előadás az elmúlt két évadban rendszeresen műsoron maradt, mivel nagyon szerette a közönség most méltóképpen egy izgalmas darabtemetéssel szeretnének elbúcsúzni ettől az előadástól.

A további tervekkel kapcsolatban Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elmondta: A társulat emellett egész évben tematikus tréningeket szervez a SZESZ munkái iránt érdeklődőknek, a tréningeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.

A tavaszi időszakban tehát jövőre 2017-ben rendezi meg a SZESZ társulata a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót ahol ismét elsősorban egyetemisták munkáit vonultatja fel. A Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulata többek között azzal a tervvel vág bele idén először egyetemi színházi találkozó megszervezésébe, hogy egyrészt hagyományt teremtsünk vele, ugyanakkor az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is szeretnénk felhívni a figyelmet. Célunk továbbá az is, hogy az egyetemi színházi fesztivál Szeged kulturális életének színesítéséhez hozzájárulhasson.

 

A II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) testvére kíván lenni a Debreceni Egyetemi Színpadi Találkozónak (DESZT), illetve a Janus Egyetemi Színház (JESZ) találkozóinak valamint a Színváltások-nak (Budapest – Kvazár eseménytér, Radikális Szabadidő Színház) is, egyfajta rendszert is kialakítva ezzel: míg Szeged tavaszi találkozópont, addig Pécs és Debrecen őszi.

A tavalyi évadban bevált online rendszer – amellyel a SZESZ a jegyvásárlást kívánta könnyebbé, kényelmesebbé tenni - az új évadban is a színházszerető közönség rendelkezésére áll.

2015 karácsonyára készült el új honlapunk, ami amellett, hogy az aktualitásokat is tartalmazza, egyben dokumentálja társulatunk történetét, megtalálhatók rajta eddigi évadaink műsorai, plakátjai, dokumentációi: www. szegediegyetemiszinhaz.hu

További információk: Varga Norbert művészeti vezető, tel.:20/7769649 e-mail: szegediegyetemiszinhaz@gmail.com.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek