SZTE Info

Sajtóközlemény - SZTE-s hallgató vizsgafilmje a szolnoki nemzetközi filmfesztiválon

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

62 alkotás került be idén a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába, köztük a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje is. A kalocsai származású egyetemista szülővárosának fazekasmesteréről, Kovács Lászlóról forgatott portréfilmet Agyagba ragadva címmel.

 

Gillich Anna, az SZTE végzőse a filmfesztivál kapcsán elmondta: a forgatások megszervezése komoly logisztikai feladat volt számára. A nagy mennyiségű leforgatott nyersanyagból utóbb könnyű volt kiválogatni, mi kerüljön be a filmbe. A portré elkészítésében munkatársai Bálint Rolanddal és Jenei Tiborral operatőr-vágók voltak, a filmet konzulense, dr. Kövérné Klucsik Edit javaslatára nevezte be a fesztiválra.

 

A kalocsai születésű Gillich Annát már gimnazista korában érdekelte a televíziózás, gyakornokként dolgozott a Kalocsa TV-nél. Itt nagyon sokat tanulhatott Rausch Réka főszerkesztő és munkatársai jóvoltából. Innen egyenes út vezetett a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kommunikációt és médiatudományt hallgatott. Szakdolgozatírás helyett a filmforgatás mellett döntött, a témára pedig gyorsan rátalált: amikor belépett a kalocsai Kovács László műhelyébe, elvarázsolta a sok különleges, egyedi tárgy. Ezért választotta filmje szereplőéül a fazekas mestert, aki a város meghatározó személyisége, sokat tett Kalocsa kulturális fejlődéséért, munkásságát városszerte ismerik és elismerik.

 

Kovács László az 1980-as évek óta tudatosan bővíti műhelyét, többek között olyan kemencét is épített ősi mintára, amely a kelta-kori fazekasságban használt kemence rekonstrukciója alapján épült. Fontosnak tartja a közösségteremtést, a szakmai közösségépítést, hivatásáról pedig így vall honlapján: "A felszálló füsttel egy időben egy anyag tűnik el világunkból visszavonhatatlanul. A katlanban a négy őselem: a víz, a föld,
a levegő és a tűz összeölelkezéséből egy új anyag születik, a kerámia. Hírnök is egyben, hogy a végtelen idővel együtt vigye hírül a jövőnek az embert, aki alkotott.”

 

Gillich Anna SZTE-s hallgató Agyagba ragadva című filmjét október 12-én 15.45-től vetítik a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjában. Az alkotás trailere itt tekinthető meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.