SZTE Info

Sajtómeghívó - 1956 szegedi egyetemi eseményeire emlékező jubileumi ünnepség-sorozatra

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt/Önöket az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi egyetemi eseményeire emlékező jubileumi ünnepség-sorozatra, a 60. évforduló őszi országos rendezvény-sorozatának nyitányára, ahol beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Időpont: 2016. október 16., vasárnap, 11-13 óra között. Az SZTE 2016. október 16-i programján a részvétel a sajtó számára is regisztrációhoz kötött: ITT!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Program és helyszín:

11.00 – 11.30 óra: Megemlékezés a történelmi helyszínen.

Kötetlen beszélgetés, diaporáma idézi föl az első forradalmi szervezet, a szegedi egyetemen 1956. október 16-án megalakított MEFESZ jelentőségét, a szegedi egyetemisták forradalmi követeléseit és azok országos tovaterjedését. Az 1956-os hősök, az SZTE Szenátusának díszvendége: Áder János köztársasági elnök.

Helyszín: SZTE BTK épülete (Szeged, Egyetem u. 2.), Auditórium Maximum

*

11.40 – 11.55 óra: Koszorúzási ünnepség a MEFESZ-emlékműnél.

Koszorúznak: Áder János köztársasági elnök, a MEFESZ alapítói, az SZTE vezetői és hallgatói, a társegyetemek.

Helyszín: az SZTE BTK épülete és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ közötti térség.

*

12.00 – 13.00 óra: Az SZTE Szenátus ünnepi ülése.

Beszédet mond: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke; Alicia Mazurkiewicz, az 1956 őszén Szegeden tanuló egyik lengyel egyetemista; Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke; Kiss Tamás, a MEFESZ egyik alapítója, az SZTE 1956. Emlékbizottság elnöke; Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK), Kongresszusi terem (Szeged, Ady tér 10.)


A rendezvényre szeretettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.