Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - A fény jegyében: ma kezdődik a Szabadegyetem – Szeged 2015 őszi programja

Sajtóközlemény - A fény jegyében: ma kezdődik a Szabadegyetem – Szeged 2015 őszi programja

2015. szeptember 16.
2 perc

A Szabadegyetem – Szeged XVI. szemeszterének minden témája gazdagítja a Fény Nemzetközi Éve programsorát. A szimbólumoktól kezdve az orvosi és ipari alkalmazáson át a sötétben végzett titkosszolgálati kutatásokig számos megközelítésében szólnak a szegedi előadók a fényről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen a hallgatók által felvehető általánosan művelő tárgy a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat. A XVI. szemeszter programja a Fény Nemzetközi Éve jegyében szerveződött.

 

A 2015. szeptember 16-án kezdődő és december 2-án záruló Szabadegyetem – Szeged programján 12 előadó ismerteti a fénnyel kapcsolatos kutatásait. Az SZTE 8 karán és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tárgyalt kérdésekből és válaszokból is ízelítőt kap a hallgatóság. Példaként néhány előadás címe: Élet a fényből, Tüzelőanyagok előállítása napenergia segítségével, Fény és információ, A fénymisztika és a templomépítészet, Minden napra egy tojás…, Lézerek a gyógyászatban.

 

– A fény témája lehet a műszaki tudományoktól és találmányoktól kezdve az orvostudományokon át az agrártudományokig számos, a szabadegyetemen is tárgyalható kérdéskörnek – véli a tudománynépszerűsítő programmal foglalkozó közkapcsolati rektorhelyettes. Martinek Tamás szerint a fény ihletője a társadalomtudományok, és a bölcsészettudományok kutatóinak, a művészetekkel foglalkozóknak is, akik mindezt a Szabadegyetem – Szeged hallgatósága elé tárhatják.

 

A szerdánként 18 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) konferencia termében kezdődő, ingyenes előadásokról videofelvétel készül. A Szabadegyetem – Szeged korábbi előadásairól, a XVI. szemeszter részletes programjáról informál a https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem

 


További információ:


Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 439 93 16, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 7 ezer dolgozójával – ezen belül 2300 oktatójával –, valamint 23 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon, egyben a régió és hazánk legzöldebb egyeteme. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. A Szegedi Tudományegyetemen a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át tudásukat a fiataloknak. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem számos stratégiai partnerkapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Elérhetőségeink: www.u-szeged.hu, www.facebook.com/univszeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek