Bezár

Hírarchívum

2022. Augusztus

1 2 

Nyitokep_Rajztabla_1

2022. augusztus 02.
2 perc

Rost Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékének oktatója, a világszerte ismert szoprán, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő énekelte a 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtját megelőző ceremónián a magyar Himnuszt.

en

2022. augusztus 02.
2 perc

Az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett pályázaton 52 egyetemi szövetség indult. A 16 nyertes hálózat egyike a European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja. A rekordösszegű támogatásnak köszönhetően így további négy éven át biztosan folytathatja küldetését, a januártól már kilenc intézményt tömörítő szövetség.

Nyito_Bert_Sakmann_interjuhoz_arciv_IMG_7718

2022. augusztus 01.
6 perc

Nobel-díj érmének és oklevelének hiteles másolatát a Nemzeti Tudósképző Akadémiának (NTA) adományozta Bert Sakmann. A relikvia a szegedi Bert Sakmann Kollégium épületébe kerül. A német sejtfiziológus sok szállal kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez, illetve a Nemzeti Tudósképző Akadémiához. Erről a kapcsolathálóról, a szegedi felfedező-kutatásról, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjáról, Karikó Katalin kitüntetéseiről és adománya sorsáról is szó esett, amikor Bert Sakmannt a róla elnevezett kollégium épületében kérdeztük.

shopping-1165437_1280

2022. augusztus 01.
7 perc

Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk Huszár Sándortól, az SZTE GTK marketing oktatójától, kutatójától, akivel a tudatos és a környezettudatos vásárlásról, a COVID19, az orosz-ukrán háború és az infláció hatásairól, valamint azokról a szolgáltatásokról és termékekről beszélgettünk, amelyeket az emberek többsége rövidesen mellőzni fog.

csillagpor_cover

2022. augusztus 01.
4 perc

Dr. Szalai Tamás, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoport munkatársa, ahogy arról már korábban is beszámoltunk, munkatársaival együtt távcsőidőt nyert több pályázattal a James Webb űrtávcsőn; egy programnak (2666) ő a társ-témavezetője is. A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, vajon „kozmikus porgyárak”-e a nagy tömegű csillagok életét lezáró, gigantikus energiakibocsátással járó szupernóva-robbanások, vagy sem?

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek