Bezár

Hírarchívum

otdk_kiemelt

Nobel-díjas tudósok is érkeznek a szegedi OTDK-döntőkre

Nobel-díjas tudósok is érkeznek a szegedi OTDK-döntőkre

2013. március 20.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem az idei esztendőben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia négy szekciójának fináléját rendezheti meg. A jeles esemény kapcsán két Nobel-díjas tudós is ellátogat az intézménybe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtótájékoztatón ismertették március 20-án az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) tavaszi szegedi programját a Tisza-parti universitas képviselői. Az idei, immár XXXI. OTDK tizenhat szekciója közül négynek is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ad otthont. Március 25–27. között itt rendezik az állam- és jogtudományi, április 2–4. között a biológiai, április 2–5. között az orvos- és egészségtudományi, április 4–6. között a testnevelés- és sporttudományi szekció versenyeit, melyek mindegyikére több száz fiatal – köztük határon túli magyarok – érkezését várják. Az esemény rangját emeli, hogy a biológiai, valamint orvos- és egészségtudományi vetélkedés programjában két Nobel-díjas tudós is részt vesz. Bert Sakmann német fiziológust és Aaron Ciechanover izraeli kémikust tavaly a Szent-Györgyi Albert-emlékkonferencián is vendégül látta már a szegedi egyetem.


A tudományos diákköri mozgalom jelentőségét Szabó Gábor, az SZTE rektora méltatta. – Ez a kezdeményezés igazi hungarikumnak számít, külföldön sehol nem láttam ehhez foghatót. Elvitathatatlan érdeme és értéke, hogy egyfajta seregszemle a tudományos utánpótlás számára, szinte kizárólag ezeken a lépcsőkön át vezet az út a későbbi oktató-kutatói karrierhez. Fantasztikus, hogy ilyen sokáig fenn tudott maradni, számos furcsa „reformgondolatot” is túlélve. A nemes versengés szellemével vértezi fel a fiatalokat, ráadásul nívós tudományos munkákat is felvonultat, melyek némelyikéből aztán komoly disszertációk is születnek. Aki részt vesz az OTDK-n, fontos tapasztalatokkal lesz gazdagabb, közelről veheti szemügyre, mit követel meg a tudományos pálya. Roppant nagyra tartom ezt a versenyt, és örülök, hogy 2013-ban négy szekciót is az SZTE rendezhet meg. A szervezőket az egyetem vezetése mindenben támogatja, fáradságos munkájukért hálásak vagyunk – mondta el az akadémikus.


Az egyes szekciók programjáról, legfontosabb tudnivalóiról az elnökök (állam- és jogtudományi: Szabó Imre, biológiai: Vágvölgyi Csaba, orvos- és egészségtudományi: Boros Mihály, testnevelés- és sporttudományi: Balogh László) nyújtottak tájékoztatást.


Szabó Imre kiemelte, az SZTE ÁJTK tizenhat éve fogadta utoljára az országos döntőt. Határon innen és túlról 14 felsőoktatási intézményből 520 hallgatót és 330 oktatót várnak. A szekcióba 311 hallgató 299 dolgozatot nevezett, melyek 34 tagozatban versenyeznek. A zsűritagok között az Alkotmánybíróság elnöke, jelenlegi és magyar alkotmánybírák, illetve a párizsi magyar nagykövet is ott lesznek. A versenyzők témáiból szemezgetve pedig olyan érdekességekre is felhívta a figyelmet, mint a telejósda jogi megközelítése, a doppingellenőrzés és az uzsorajelenség. Vágvölgyi Csaba bejelentette: különleges meglepetésdíjakat és szabadalmi kutatási juttatásokat, lehetőségeket is odaítélnek majd a biológiai szekció legsikeresebb indulóinak. Itt 235 hallgató 217 pályamunkát nevezett. 17 felsőoktatási intézményből és 2 középiskolából is érkeznek versenyzők, akik olyan tudományterületekről választottak témákat, mint a biokémia, a genetika vagy a hidrobiológia. Boros Mihálytól megtudtuk, az orvos- és egészségtudományi tagozatokra már csaknem hatszázan regisztráltak, 12 egyetem 24 karáról jönnek résztvevők, akik az elméleti és klinikai orvostudomány, a fogorvostudomány, gyógyszerésztudomány, valamint az egészségtudomány területén végzett kutatómunkájuk eredményeit fogják bemutatni. Balogh László a testnevelés- és sporttudományi szekció kapcsán hangsúlyozta, az esemény fontosságát mutatja, hogy a sport állami és civil vezetése is jelen lesz, így Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is jelezte érkezését. Eddig 10 tagozaton 117 előadótól 92 pályamunka futott be.


Elhangzott: a tudományos megmérettetésekhez a szervezők minden szekcióban ismeretterjesztő, kulturális, szabadidős programokat is kapcsoltak, így a Szegedre látogató vendéghallgatók például filmvetítésen, kiránduláson, kiállításon, néptáncgálán és JATE Klub-bulin is kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.


A szegedi OTDK-rendezvényeken április elején két Nobel-díjast is köszönthetünk Bert Sakmann német fiziológus és Aaron Ciechanover izraeli kémikus személyében – a remek hírről Vígh László akadémikus számolt be a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány nevében. A neves tudósok a szakterületüket bemutató előadások mellett felszólalnak a Tudomány jövője, a jövő tudósai címmel rendezendő kerekasztal-beszélgetésen, és a tervek szerint több középiskolába is ellátogatnak.


Folytatódik tehát a szegedi hagyomány: a 2012-es Szent-Györgyi konferencia után idén is a Nobel-díjas elit képviselői találkoznak reményteli tehetségekkel. A kutatók visszatérése annak is köszönhető, hogy az SZTE és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezetői közül néhányan megalapították a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt. E szervezet célja, hogy minden évben Szegedre hozhassák a tudományos elit képviselőit, a fiatalok számára vonzóvá tegyék a kutatói pályát, hosszú távon pedig – Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kunó nyomdokain haladva – újabb Nobel-díjas kutatót adhassanak Szegednek és hazánknak.

 

SZTEinfo


_MG_3535
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek