Bezár

Hírarchívum

40 éves a JATE Klub, a szabadság és az egyetemi élet szimbóluma

40 éves a JATE Klub, a szabadság és az egyetemi élet szimbóluma

2013. március 28.
3 perc

Személyes élményeiről is mesélt Szabó Gábor, az SZTE rektora, és Majó Zoltán, az SZTE gazdasági főigazgatója 2013. március 27-én a JATE Klubban. Az egyetemi szórakozóhely 40 éves fennállása alkalmából rendezett fogadáson a régi klubvezetők közül is sokan megjelentek. Múltról és jövőről is szó esett: láthattunk régi képeket, és a május elsején megnyíló JATE-teraszról is hallhattunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

3– A szép emlékeim jelentős része fűződik ide. Azok közé tartoztam, akik elsőként foglalták el anno a JATE klubbot. Emlékszem, mennyire fontos terepe volt az akkori egyetemi létnek. A büfében gyűjtöttünk lelkierőt a dolgozatírás előtt, tehát a tanulmányi előmenetelben is segített a klub léte – hallottuk a 40 éves JATE klubot köszöntő sajtótájékoztatón Szabó Gábortól. A Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte: a JATE klubot annak idején mindenki magáénak érezte, hiszen társadalmi munkában, a hallgatók segítségével történt a pince átalakítása. Mindig is fontos helyszíne volt az egyetemi létnek. Az akkoriban mindössze alig 4 ezer hallgatót számláló JATE más lett volna, ha nincs a klub. Az egyetemisták itt találkozhattak és vitázhattak más karok hallgatóival. Például a jogászok itt „szidták” a bölcsészeket és fordítva.

– Rengeteg színes programot szerveztek itt: nem csak koncerteket, hanem képzőművészeti kiállításokat, színpadi produkciókat is bemutattak. A klub sok szempontból szimbolizálta azokat a próbálkozásokat, melyeket a szabadság irányába igyekeztek tenni az akkori fiatalok. Például az Egyetemi Színpad Petőfi rock című produkciójával – emlékezett vissza Szabó Gábor.

– A JATE klub mindig is a szabadság és az egyetemi élet szimbóluma volt - fogalmazott Majó Zoltán gazdasági főigazgató. Kiemelte: évtizedes barátságokat köszönhet a helynek, és azt is, hogy szerepelt színpadi produkcióban, méghozzá a Macbeth-ben. Megemlítette azokat az átalakításokat, melyeket nagyon fontosnak tartott megvalósítani: ilyen többek között a JATE klub szellőzőrendszerének korszerűsítése. Bejelentette, hogy május elsejétől a Dugonics téren teraszt nyit a JATE klub.

8– Három nagy felújítás és ki tudja hány tatarozás után én is csak további szép éveket kívánhatok a klubnak – fogalmazott Török Márk. Az SZTE EHÖK elnöke kiemelte: a JATE az ország egyik legrégebbi és legismertebb egyetemi klubja. Azon fognak dolgozni, hogy ez a továbbiakban is így maradjon.

Csaba Levente, a szórakozóhely vezetője emlékeztetett arra, hogy a JATE klub tavaly két kategóriában is elnyerte a VOLTfolió média és kulturális díjat – a szakmai zsűri által és közönségszavazás alapján is a legjobb vidéki klubnak ítélték. – Fontosnak tartjuk, hogy mindenki pozitív élményekkel térjen innen haza – emelte ki Csaba Levente, aki három olyan kollégájának nyújtott át emlékplakettet, akik 20 éve a JATE klubban, a JATE klubbért dolgoznak: Ocskó Judit, Tóth Attila és Szűcs Gábor vehette át az elismerést.

Az ünnepségen kiállítást láthattunk a JATE Klub 40 évéről: régi fényképekről és újságcikkekről köszönt vissza a múlt. Az eseményen a régi klubvezetők is részt vettek: Kormos Tibor, Jóni Gábor, Tóth Attila, Maróthy Kornél nosztalgiázott.

Bobkó Anna


Jate_klub_galeria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek