Bezár

Hírarchívum

Weöres-centenárium – lezajlott az első felvonás

Weöres-centenárium – lezajlott az első felvonás

2013. május 13.
2 perc

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját versmaratonnal és játékos feladatokkal ünnepelték a költőről elnevezett szegedi általános iskolában május 10-11-én. Az SZTE-n szervezett programsorozatnak ez volt az első szegedi felvonása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola volt a házigazdája a Weöres-centenárium rendezvénysorozat első szegedi programjának. A programsorozat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, melynek keretében nyolc magyarországi, a költőről elnevezett általános iskola diákjai vetélkedtek.

 

Május 10-én a fogadó intézmény osztályai 100 verset felsorakoztató Weöres-maratonnal köszöntötték az érkezőket, majd pedig drámajátékokkal és ismerkedést elősegítő feladatokkal kedveskedtek a vendégeknek. Ezt követően Nagy János, az SZTE JGYPK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója Szabó T. Anna költőnővel beszélgetett az iskola könyvtárában. A költőnő kolozsvári gyermekkoráról, költészetének kezdeti időszakáról mesélt, valamint versírási tanácsokkal látta el a kisdiákokat. Hangsúlyos témát kapott a ritmikus verselés technikája, melyet Szabó T. Anna oly fontosnak és meghatározónak tart Weöres Sándor munkáiban. A beszélgetés végén bemutatta Weöres-gyűjteményének kincsét, az 1973-ban kiadott, Ha a világ rigó lenne című könyvét is. Késő délután a vendégek „kisvonattal” járták körbe Szeged város nevezetességeit. A sűrű napot kiemelkedő eseménnyel zárták: Sebő Ferenc együttese és a vendéglátó iskola tanulói elszavalták a Galagonya című verset, majd a közönséggel közösen további megzenésített Weöres-műveket is megtanultak. Az est hátralévő részében ezeken felül népdalokkal és népdalátdolgozásokkal szórakoztatták vendégeiket.

 

Másnap a reggel vetélkedővel kezdődött a szegedi általános iskola aulájában, ahol a résztvevők először öt-ötperces ismertető előadást tartottak oktatási intézményük múltjából, majd csapatokat alkotva kezdetét vette a verseny. A feladatok Weöres Sándor szövegeivel és köteteivel voltak kapcsolatosak, amikből a versenyzőknek szóban és írásban egyaránt helyt kellett állniuk. A szoros versenyben a budapesti és a gelsei iskola végzett az élen. Benkes Zsuzsa kandidátus egy korszerű és egyedülálló tanulási módszert ismertetett, melynek segítségével a diákok játékos és kreatív feladatokon keresztül ismerhetik meg az irodalmi nyelvet, elősegíthetik annak megértését. Az előadás után Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres Sándor-díjas költő szólt a diákokhoz. Jó tanácsokkal látta el őket a jövőre nézve, valamint arra buzdítottak őket, kezdjenek kreatív munkába és írjanak verseket, hiszen előfordulhat, hogy közöttük ül a következő Weöres Sándor.

 

A kétnapos rendezvény résztvevőinek Kalász Márton és Sebő Ferenc aláírásával ellátott emléklapot osztottak, a helyezést elért diákok pedig könyvjutalomban is részesültek. A Weöres-centenárium ezzel azonban nem ért véget, október 18-án az Őszi Kulturális Fesztivál keretében kutatói konferenciát tartanak a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek