Bezár

Hírarchívum

A vajdasági vérengzésekről szóló kötetet mutatnak be

A vajdasági vérengzésekről szóló kötetet mutatnak be

2013. május 14.
1 perc

Forró Lajos történész (SZTE) és Molnár Tibor zentai levéltáros újonnan megjelent könyvét a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában május 16-án, csütörtökön ismerhetik meg az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Tragikus emberi sorsok 1944-ből a partizán iratok tükrében” című kötet témájául a második világháború záró időszakában elkövetett, vajdasági magyarellenes vérengzések szolgálnak. A kiadvány 16 magyarkanizsai áldozat esetén keresztül igyekszik bemutatni a korabeli partizánterror szörnyűségeit és törvénytelenségeit, hivatalos dokumentumokkal alátámasztva a történéseket.

 

Mint azt Forró Lajos társszerzőtől, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatójától megtudtuk, a kutatások kezdete immáron húsz évre nyúlik vissza, ugyanakkor korábban csak nem hivatalos forrásokból, főként még élő szemtanúktól tudtak információt gyűjteni. A 2009-ben létrejött Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság révén azonban már egykori hivatalos jugoszláv okiratokba is betekintést nyerhettek. Erre korábban nem volt adott a lehetőség, így egy több szempontból is exkluzív kötet prezentációjára kerül sor az SZTE oktatója és Molnár László közös munkájának eredményeként.

 

A szervezők minden érdeklődőt örömmel látnak a könyvbemutatón délután 17 órai kezdettel.

 

Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek