Bezár

Hírarchívum

Simandy-verseny_es_kozonseg_kiemelt

Operacsillag-jelöltek az SZTE ZMK Simándy-énekversenyén

Operacsillag-jelöltek az SZTE ZMK Simándy-énekversenyén

2013. május 15.
3 perc

A Szegedről induló legendás tenorista, Simándy József emlékét is ápolja a róla elnevezett, immár nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi énekverseny. Ez ország legnagyobb énekversenye, amelynek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Kara (ZMK) ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai énekesek mellett dél-koreai, amerikai, német, felvidéki, vajdasági és erdélyi versenyzők, összesen 68 fiatal mérettette meg tehetségét és tudását a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán (SZTE ZMK) a VIII. Simándy József nemzetközi énekversenyen. Az egyetem zeneművészeti karán, a Fricsay Teremben léptek a zsűri elé az énekesek. A zsűri elnökének – mivel az Operaház egykori főigazgatója, Szinetár Miklós rendező balesete Simandy-verseny_szinpadmiatt nem tudott Szegedre utazni – Temesi Mária, a zenei verseny alapítója és művészeti vezetője Ókovács Szilvesztert, az Operaház jelenlegi főigazgatóját kérte fel – tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a rendezvény titkárától, az SZTE ZMK tanszéki főelőadója.

 

A gála a csúcspontja az énekesi pályáját Szegeden kezdő, az itteni szabadtérin is számos alkalommal fergeteges sikerrel föllépő Simándy József előtt tisztelgő énekversenynek. A Szegedi Nemzeti Színházban 2013. május 12-én mutatkozhattak be a három korcsoportban rendezett elődöntők után a legtehetségesebb énekesek. A versenyzőket kísérő nagyzenekart a zsűriben döntnökként is feladatot vállaló Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója dirigálta. A gála föllépőit és közönségét köszöntötte a versenyt rendező SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a zsűri tagja, Kerek Ferenc zongoraművész. Emlékeztetett: Simándy József születésének 100. évfordulóját majd 2016-ban ünnepelhetjük. Szerinte ez a jubileum alkalmat adna arra, hogy addigra Szegeden elhelyezzék az évtizedek óta óhajtott koncertközpont, a komolyzenei életet szolgáló hangversenyterem alapkövét. A gálaműsort megtisztelte jelenlétével – többek között – a Szegedi Simandy-verseny_zsuri_2Tudományegyetem három – Homoki-Nagy Mária oktatási, Pál József nemzetközi és közkapcsolati, Varró András tudományos és innovációs – rektorhelyettese is.

 

„Operacsillaggá válhatnak a Simándy-verseny győztesei” – a Délmagyarország zenekritikusa szerint. A pécsi Ódor Botond (22), a Szegeden tanuló Kálnay Zsófia (26) és a budapesti Heiter Melinda (32) nyerte meg az idei Simándy-énekversenyt.

 


A 3 kategórián belüli díjazottak:

első kategóriában I. Ódor Botond, II. Ekanem Bálint Emota, III. Brezanóczy János Attila, különdíjas Szegedi Benjámin, Szűcs Attila, Kiss Judit Anna, Nagyová Anita;

második kategóriában I. Kálnay Zsófia, II. Horti Lilla, III. Jánoshegyi Anna és

Pataki Bence, különdíjas Breinich Beáta, Finta Diána;

harmadik kategóriában I. Heiter Melinda, II. Najbauer Lóránt és Nánási Helga, III. Boncsér Gergely és Timár Kinga, különdíjas Rendes Ágnes, Sipos Marianna, Bordás Mária, Harsányi Tamás.

 

Az SZTE ZMK hallgatói a második korcsoportban értek el kiemelkedő eredményeket. I. Kálnay Zsófia, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szak hallgatója. III. Jánoshegyi Anna, aki a 2. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon tanul. III. Pataki Bence, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon kap képzést. Különdíjas lett Finta Diána, az SZTE ZMK 3. évfolyamos BA előadóművészet klasszikus ének szakos hallgatója.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek