Bezár

Hírarchívum

A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK

A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK

2013. május 29.
3 perc

Kétéves projekt keretében közel 158 millió forintból történt meg a kimenetorientált képzésfejlesztés a pedagógusképző fakultáson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. szeptember 1-jén indult, s 2013. augusztus 31-éig tart az a nagyszabású munka, melynek projektzáró sajtótájékoztatójára és rendezvényére május 29-én került sor az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A „Kimenetorientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén” című uniós projekt során csaknem 158 millió forint támogatással a munkaerőpiac szereplőinek bevonásával fejlesztették a különböző képzések tananyagát, illetve az oktatást.

 

jgypk_projekt_05Mint elhangzott, a felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak igényeihez, a munkaerőpiac elvárásaihoz igazítsák. Ebben a tekintetben most igen jelentős eredmények születtek a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt szakmai vezetője, Galambos Gábor professzor elárulta, 2009-ben kezdődtek meg a gyakorlati lépések a pályázat sikerét követően. – Miután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 2006/2007-ben korábbi szakjai jelentős részét elveszítette, ez a projekt igen komoly lehetőséget jelentett arra, hogy új képzési struktúrát alakítson ki, mely megfelel a munkaerő-piaci kihívásoknak, illetve igazodik a magyar felsőoktatás elvárásaihoz. A fejlesztés a képzési rendszer minden szintjét érintette a felsőoktatási szakképzésektől kezdve egészen a mesterképzésekig. Az új oktatási programok kidolgozásába bevontuk a munkaerőpiac szereplőit, a munkáltatók elvárásai érvényesülnek a tananyagokban – magyarázta el. Hozzáfűzte, a tartalmi részek átalakításán kívül új oktatástechnikai megoldásokat, 21. századi multimédiás eszközöket is bevontak a képzésbe. Összesen 42 – magyar, valamint angol nyelvű – elektronikus tananyagot dolgoztak ki. Utóbbiak révén az itt tanuló hallgatók a szakember reményei szerint hatékonyabban tudnak majd érvényesülni az európai felsőoktatási térségben.

 

Csallner András Erik projektmenedzser megjegyezte, a menedzsment részéről komoly erőfeszítéseket igényelt a sokrétű szervezés, illetve az elmúlt két esztendő törvényi változásaihoz való igazodás, ugyanakkor örömére sikerült megfelelniük a kihívásoknak. A projekthez kapcsolódó kutatást Jancsák Csaba szociológus, az SZTE JGYPK oktatója vezette. Elárulta: közel 700 munkaerő-piaci szereplőt kérdeztek meg kérdőíves, személyes adatfelvételi módszerrel vagy személyes interjúval. Szakmaspecifikusan az adott képzéshez kapcsolódó munkáltatói elvárásokat tárták és dolgozták fel. – Alapállításunk, hogy egy 21. századi regionális tudásközpont (mint amilyen az SZTE) nem egy bezárkózó intézmény, hanem tágabb, gazdasági-társadalmi környezettel is bír, jelentős a regionális gazdaságfejlesztő hatása. Emellett az adott régióból, eurorégióból fogad hallgatókat, ezen térség számára képez szakembereket, akik akár multinacionális, transznacionális vállalatoknál helyezkedhetnek el. Mivel téves az az elképzelés, hogy a piac láthatatlan keze majd megteremti a munkaerőpiac és a felsőoktatás szoros kapcsolatát, valójában egyértelmű, hogy a felsőoktatás részéről van szükség innovációra, meg kell kérdezni a munkáltatókat az elvárásaikról – jelentette ki. A kutatásuk keretében ennek jegyében vállalatok, cégek, vállalkozások képviselőivel vették fel a kapcsolatot, s bevonták őket a tananyagfejlesztő csoportokba is.

 

Jugyu_projekt
A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK - GALÉRIA

Egy ilyen szakember Szovics Zoltán, a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetője, aki az egészségfejlesztés-rekreáció képzés sportszakmai részének kidolgozásában vett részt. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a JGYPK egykori hallgatójaként előremutatónak tartja, hogy a kar ilyen intenzíven működik együtt a munkaerőpiac szereplőivel képzéseinek fejlesztése érdekében.

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Jancsák Csaba - A megalapozó kutatásokról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek