SZTE Info

Lakossági fórum a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáról

A „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című projektet lakossági fórumon mutatja be Kemény Lajos, a projekt szakmai vezetője.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ tudományos közvéleménye által elfogadott tény, hogy a környezeti és genetikai tényezők bonyolult kölcsönhatása felelős a legtöbb gyulladásos és daganatos betegség kialakulásáért. Ezek a betegségek jelentik a legnagyobb kihívást a modern egészségügy számára.

 

A betegágy mellett dolgozó orvosok és alapkutatást végzők egyaránt fontos szerepet töltenek be a tudomány előrehaladásában. A közöttük történő szabad információáramlás biztosítja a problémák felvetését, a kísérletek kidolgozását, elvégzését, új terápiás irányvonalak kidolgozását, melyek lehetőséget biztosítanak a betegek életminőségének javítására.

 

A modern, bizonyítékon alapuló orvoslás (evidence based medicine) alapján, a terápiában a gyógyító már nem hagyatkozhat pusztán a megérzéseire. Ahhoz, hogy egy új terápiás eljárást széles körben lehessen alkalmazni, hosszadalmas, többlépcsős folyamatra van szükség, mely során a lehetséges hatóanyagot, eljárást előbb in vitro körülmények között kell megvizsgálni. Ezt követik a modell organizmusokon (ecetmuslica, rágcsálók) végzett kísérletek, majd azután a betegeken történő vizsgálatok.

 

A „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035 számú) projekt során a betegágy mellett felmerülő, klinikai szempontból releváns kérdéseket első lépésben laboratóriumi körülmények között vizsgálják, hogy a jelenséget minél alaposabban megismerhessék. A kutatások során komoly figyelmet szentelnek a potenciális gyógyszertámadáspontok meghatározásának, ami a későbbi terápia lehetőségét hordozza magában.

 

A „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című projektet Kemény Lajos szakmai vezető mutatja be lakossági fórumon 2013. június 27-én, csütörtökön 15-16.30 óra között az SZTE Tanulmányi és Információs Központ Nagyelőadó termében (6722 Szeged, Ady tér 10.).

 

A rendezvényre való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát 2013. június 26-án 20 óráig jelezheti az ambrus.bettina@gmf.u-szeged.hu e-mail címen.

 

SZTEinfo

uszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.