SZTE Info

Kígyósimogató és rekordversírás

A 84. Ünnepi Könyvhét rendezvényei a Dugonics téren vasárnap is várják az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 9. 12.00, Dugonics tér: 

A vasárnap a gyerekek napja a könyvhéten: számos program szórakoztat kicsiket és nagyokat. A nap egy meglepetéssel indult: Turku, Szeged testvérvárosa önkéntes tűzoltózenekarának előadását hallhatta a közönség. A 140 éves zenekar 30 évvel ezelőtt járt Szegeden. A 22 fellépő közül egy zenész volt Szegeden 30 éve, ő egyébként már 84 éves.

A Somogyi utca felől az árnyas játszóligetben a Szegedi Vadaspark állatsimogatóval várja a bátrabbakat: kígyót, teknősbékát és csótányt is lehet simogatni. Az Égbolt sátránál rekordversírással fogadják a kicsiket. Ezenkívül hangszersimogatóval és -bemutatóval kápráztatják el az érdeklődő apróságokat. A Partiscum Planetáriuma ma is ingyenesen nyitva áll a Naprendszer titkaira kíváncsi családok előtt.

Pilcz Roland, Kalyber Joe történeteinek megalkotója és megrajzolója közös képregényrajzolást tart a gyerekekkel.


Illés Réka Gabriella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.