Bezár

Hírarchívum

Verseny helyett rangsor: sikeresnek bizonyult a kedvezményes kurzusfelvétel

Verseny helyett rangsor: sikeresnek bizonyult a kedvezményes kurzusfelvétel

2013. február 13.
5 perc

A 2012/2013-es tanév második félévének kezdetén kipróbálta az egyetem az úgynevezett kedvezményes kurzusfelvételt, hogy mérsékelje az ETR túlterheltségét. Az újításról Varga Zsuzsanna oktatási igazgató elmondta: sikeresnek bizonyult az új rendszer.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kedvezményes kurzusfelvétel azt jelenti, hogy a normál (naptár szerint január 24-étől hatályos) kurzusfelvételi időszakot egy január 17-én induló kedvezményes kurzusfelvételi időszak előzte meg, mikor a hallgató létszámkorlát nélkül jelentkezhetett a kurzusokra. Minden jelentkező kapott egy pontszámot, amely alapján a jelentkezése rangsorba állítódott, de jelentkezéseit a kedvezményes időszak alatt tetszőlegesen változtathatta a kedvezőbb rangsor érdekében. A kedvezményes időszak végén a jelentkezett hallgatók közül a rangsorban elöl állók a kurzuslétszám erejéig fölkerültek a kurzusra. Ezt a kurzusfelvételt a normál időszakban azonos módon kezelték, a hallgató le is adhatta, vagy megtarthatta jelentkezést, az oktató konfirmált stb. A rangsor alapjául szolgáló pontszám a következő szempontokat vette figyelembe: a hallgató képzésében a tárgy/tárgyelem kötelezősége, a hallgató a mintatanterv szerinti ajánlott félévben veszi-e föl a kurzust, először kísérli-e meg a tárgy teljesítését, illetve ismételhető tárgyelem/minta esetén nincs nem teljesített kurzusa. Figyelembe vették a jelentkező előrehaladásának mértékét a képzésben, valamint, hogy mennyire jár a képzése végén; továbbá XA, XN, XT kurzusok esetén, hogy van-e vagy nincs nem teljesített kurzusa, illetve a kvótán belül van-e.

 

Túlterhelés nélkül

Varga Zsuzsanna oktatási igazgató a www.u-szeged.hu-t úgy tájékoztatta, a kedvezményes kurzusfelvétel egyértelműen sikeresnek bizonyult. Hozzátette: a normál kurzusfelvétel kapcsán – ami a versenyjelentkezésen alapul, azaz az jut kurzushoz, aki gyorsabban kattint megfelelő időben (a nyitáskor) – több probléma is adódott. Az egyik a szerverterhelés hirtelen ugrása, amit már nem lehetett hardverrel bírni. Hasonló ahhoz, mintha egy ország áramtermelését ahhoz kellene beállítani, hogy mindenki ugyanabban a pillanatban minden elektromos eszközt bekapcsol. A rangsoros kurzusfelvételnél a jelentkezés idejének nincs szerepe, teljes egy hétig bármely időpont egyforma. – A tapasztalat azt mutatta, hogy a kurzusfelvételi kiugrások (a csúcsterhelés) a normál időszakban most nem jelentkeztek, a legnagyobb terhelést jelentő karok (BTK, TTIK) kurzusfelvételének indításakor sem. Az új rendszert azonban az első túlterhelési üzem alatt hangolni kellett, és az optimális paramétereket az ÁOK-nál jelentkező csúcs alatt találta meg a fejlesztő – magyarázta Varga Zsuzsanna.

 

Igazságosabb kurzusfelvétel

Az új módszer másik nagy előnye a kurzusfelvétel igazságosabbá tétele – folytatta az oktatási igazgató. – Tudjuk, hogy milyen nehéz a hallgatónak egy népszerű XT vagy XA, XN kurzusra bejutnia. Eddig mindig az számított, hogy ki a gyorsabb, ezt most felváltották egyéb szempontok, például előnye van annak, aki ilyet először vesz föl, belül van a kvótán, nincs belőle előző teljesítetlen kurzusa – sorolta Varga Zsuzsanna.

 

A rangsoros kurzusfelvétel előnye az is, hogy megmutatja a kurzushirdetőknek, hogy mekkora igény lenne a kurzusra, és van-e elég hely hirdetve. – A kreditrendszerben, ahol egyéni előrehaladás lehetséges, illetve egy kurzust nemteljesítés esetén ismételten föl kell venni, nehéz megjósolni a kurzus várható létszámát. Fölöslegesen többet hirdetni költségigényes kurzusokból, mint egy labor, nyilván nem érdemes – így az oktatási igazgató.

 

Beszédes számok

A rendszer sikerességét tehát a szerverek CPU-terhelésén is tudják mérni. Azelőtt a nagy karok kurzusfelvétel indításakor a terhelés száz százalék közelében volt, most hetven-nyolcvan százalék maradt, ami a normális futást jelenti. Ezenkívül kurzusfelvételi adatok is rendelkezésre állnak – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. A rangsoros jelentkezések összes száma 140 643 volt, ebből 129 169 jelentkezést fogadtak el (91,84 százalék) és 11 474-et utasítottak el (8,16 százalék). További adat, hogy a normál jelentkezési időszakban 10 956 jelentkezést nem tartottak meg, hanem lejelentkeztek a kurzusról, ez 8,48 százaléka az összes elfogadott jelentkezésnek. Egyébként a február 5-ig meghirdetett kurzusok 73,44 százaléka volt meghirdetve a rangsoros időszakban. Ez erősen kartól függő adat, általában 50-90 százalék közti volt meghirdetés a kedvezményes időszakban. Varga Zsuzsanna szerint nagyon jó, hogy az XA, XN, XT kurzusok 90 százaléka a rangsoros felvételben részt tudott venni. A normál időszakban történt meghirdetéseknek azért pozitív olvasata is lehet: további kurzusokat hirdettek meg a hiányzó helyekre, illetve az egyéni jellegű kurzusok (szakdolgozat, diplomamunka) meghirdetését sem kell elsietni – fejtegette az oktatási igazgató.

 

Tovább hangolják

Végül Varga Zsuzsanna azt is elmondta, a tapasztalatok alapján finomítani fogják az új rendszert. Például a rangsoroló algoritmusba súlyfaktorok is vannak beépítve, amit jelenleg még nem is használtak. Némely mintatantervvel is van probléma, ilyen a tanári mesterszakos tantervek, ezeket figyelembe veszik.

 

– Érdekes tapasztalat volt az induláskor, hogy a hallgatók az első nap után jöttek rá, hogy nem kell sietni, és aki nyitáskor nem jelentkezett a kurzusra, nem veszített semmit, a jelentkezés idejének nincs szerepe. Vélhetően a többéves rutin működött eleinte, hogy az tud fölvenni kurzust, aki gyorsabb. Ehhez egy adattal szolgálhatunk: január 17-én a jelentkezések száma 92 507 volt, az összes jelentkezés 65 százaléka. Megjegyzem, ez még messze van egy normál időszakos korábbi évekbeli csúcstól, amikor például egy TTIK-s kurzusindulásnál az összes jelentkezés 90 százaléka megtörtént az első órában! – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. Hozzáfűzte: jobban föl kell hívni arra is a figyelmet, hogy a kedvezményes kurzusfelvétel csak egy eszköz (mint amikor helyjegyet váltunk a vonatra, mert nem akarjuk a tumultust a helyfoglalásnál), és ahogy végül a vonat mindenkit elvisz, a kurzusfelvételnél is biztosítani kell, hogy a hallgató az előrejutásához szükséges kurzusokat föl tudja venni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek