SZTE Info

Ülésezett az SZTE megújult Szenátusa

Megújult a szegedi egyetem döntéshozó testülete. Az SZTE Szenátusa 2013. február 4-i ülésén megjelent a felsőoktatási helyettes államtitkár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem megújított Szenátusa első ülésének egy részén megjelent Maruzsa Zoltán. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár 2013. február 4-én szólt a szféra egészét és a szegedi egyetem költségvetését érintő számokról. Kitért többek között a felsőoktatási intézmények kiválóságáról szóló kormányrendelet ismertetésére, majd válaszolt az SZTE szenátorainak kérdésére.

(Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár interjút adott az SZTE MédiaCentrumnak, melyet a www.u-szeged.hu honlapon később közlünk.)

 

A jogszabályok módosulása és az utóbbi néhány hétben levezényelt választások miatt megváltoztak a Tisza-parti universitast irányító testületének belső arányai. A változásai közül az egyik, hogy képviselete lett a szegedi egyetem doktori iskoláinak az öt fő tudományterület szerint 1-1 képviselővel. Az is újdonság, hogy a nem vezető beosztású oktatók is képviselettel rendelkeznek immár, a posztra Sebőné Szenes Márta adjunktust választották az erre jogosultak. Az egyéb, nem oktatói-kutatói munkakörben foglalkoztatottak Irinyi Tamás diplomás ápolót küldték szenátoruknak. Az SZTE Közalkalmazotti Tanácsa két személyt delegált, az Egyetem Hallgatói Önkormányzata 13, míg a Doktorandusz Önkormányzat 1 személyt küldhetett a Szenátusba.

Az SZTE Közalkalmazotti Tanácsa két személyt és az egyetemen működő reprezentatív szakszervezetek is két főt delegáltak (Thurzó Lászlót, a SZOTE Szakszervezet titkárát és Király Andreát, az FDSZ SZTE megbízott elnökét. Az Egyetem Hallgatói Önkormányzata 13, míg a Doktorandusz Önkormányzat 1 személyt küldhetett a Szenátusba.

Az SZTE 12 kara képviseletének változatlanul hagyásával a Szenátus létszáma a korábbi 49-ről 52 főre nőtt.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.