Bezár

Hírarchívum

Angol tájak ihlették meg Tapodi Józsefet

Angol tájak ihlették meg Tapodi Józsefet

2013. február 11.
2 perc

Közel öt évig élt az angliai Prestonban a csongrádi Tapodi József, aki a Szegedi Tudományegyetemen végzett rajz szakon. Akril képeit az SZTE Ady téri épületeinek közelében, a Nyugi kertben mutatja meg először a szegedi közönségnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tapodi_Jozsef– Síeltünk Skóciában, szörföztünk Bristolban, de jártunk többek között Walesben is. Rengeteget kirándultunk Prestonban: elmentünk hegyi biciklizni, vagy egyszerűen csak sétáltunk a városban. Gyönyörű tájakat láttam, élénkzöld fűvel, színes virágokkal. Sütött a nap, majd hirtelen elborult, vibrált a természet – hallottuk Tapodi Józseftől. A csongrádi fiatalember közel öt évig élt és dolgozott Angliában. Amellett, hogy csiszolta nyelvtudását, ez alatt az idő alatt fordult a művészet felé.

– A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végeztem rajz szakon – életem legszebb négy éve volt. Csodás tanáraim voltak, akiktől rengeteget tanultam. Szerettem Holler László, Aranyi Sándor és Nátyi Róbert óráit – magyarázta a fiatal művész, aki a főiskolás évei alatt inkább feladatként tekintett az alkotásra. Angliában azonban már a festés kapcsolta ki egy fárasztó nap után. Amerre csak járt, figyelt, s papírra vetette vázlatait.

– Sosem felejtem: Prestonban sétáltam az utcán, amikor megláttam egy fát tele virágokkal. Olyan volt, mint egy hatalmas, rózsaszínű vattacukor. Rengeteg lehullott már a földre is a szirmokból – mintha egy színes folyosón mentem volna keresztül. Ezután vettem egy rózsaszínű festéket és majdnem minden képembe tettem belőle – magyarázta József, aki nagyméretű akril képeket fest. Először Budapesten, a Dobozban mutatta be alkotásait a nagyközönségnek – Hegyi Gáborral nyílt kiállításuk a hónap elején. Február 8-óta pedig a szegedi Nyugi Kertben nézhetik meg az érdeklődők a csongrádi művész munkáit.

További információ: https://www.facebook.com/pages/Nyugi-Kert/168504849939918

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek