SZTE Info

Szegedi sikerrel zárult a Regionális ENSZ Akadémia

Bécsben, a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók. A féléves program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók Bécsben. Az akadémia bő féléven át tartott, 2012 májusában, Prágában találkoztak először a kiválasztott osztrák, cseh, szlovák, szlovén és magyar egyetemisták, összesen harmincan. A RAUN program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt. A prágai megismerkedés után 2012 őszén Szegeden mélyült a tudás és a személyes kapcsolat.

 

Az akadémia zárására négy napra Bécsbe utazott az SZTE küldöttsége: a szervező és „csapatvezető” Szalai Anikó adjunktus, valamint Harkai István, Gottesman Dávid, Kecskés Tamás, Kereki Ádám, Kiss Barbara és Zalányi Sára hallgatók. A rendkívül feszített tempójú bécsi programon a résztvevők érdekes és informatív előadásokat hallottak az ENSZ-ben és az ENSZ szakosított intézményeiben dolgozó diplomatáktól és szakértőktől. Tájékozódhattak arról, milyen karrierlehetőségek vannak a nemzetközi szervezetek világában. Az esemény fő kérdése: vajon alkalmazkodott-e az ENSZ a 21. század kihívásaihoz? Ezzel összefüggésben hallhattak a nukleáris leszereléssel, az atomenergia békés célú felhasználásával és a terrorizmussal, szervezett bűnözéssel kapcsolatos problémákról is.

 

A hallgatói projektek bemutatása volt a leginkább várt esemény. Minden csapat előadta, hogy mit kutatott, és milyen eredményre jutott. Változatos témaválasztással rukkoltak elő a fiatalok a nukleáris energiától kezdve, a békén és biztonságon, valamint gazdasági fejlődésen át egészen a klímaváltozásig. A diákok 3-4 fős csoportokban dolgoztak ősszel, a kutatási eredményeiket pedig egy 20 oldalas tanulmányba foglalták össze. Ezeket az eredményeket adták elő a bécsi ENSZ Központban nemzetközi szakértők előtt.

 

A téma szerint három kategóriába csoportosítva szerepeltek: nukleáris energia, béke és biztonság, 21. századi nemzetközi kihívások. Az első kategóriában egy szegedi hallgató, Harkai István volt érintett, aki csapatával a nukleáris energia békés célú felhasználásával összefüggő kérdésekre kereste a választ a közép-kelet-európai térségben.

A második kategóriában Kereki Ádám külföldi társaival a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi fellépést értékelte, míg Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csoportja a bukott államokkal összefüggő nemzetközi jogi problémákat boncolgatta.

 

A harmadik kategóriában Kiss Barbara csapata a klímaváltozás miatt elvándorlást, illetve elmenekülést, míg Zalányi Sára és együttese a kelet-európai térség államai viszonyát az ENSZ-szel vizsgálta. A szakértőkből álló zsűri minden kategóriában hirdetett nyertest, így oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át az első kategóriában Harkai István csapattársaival, a második kategóriában Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csapata, a harmadik kategóriában pedig Kiss Barbara kutatótársaival. A hallgatók mellett oklevelet kaptak az ENSZ-től és az ACUNS-tól a nemzeti szervezők is.

 

A programban való részvételt az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal, az Európa-tanulmányok Központ és a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék támogatta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.