SZTE Info

50. adásához érkezett a Professzorok című portréfilmsorozat

A Szegedi Tudományegyetem jeles tudósait, oktatóit mutatja be a Professzorok filmsorozat. Az 50. részben Pusztai Rozália mesél életéről. A műsort TiszapART TV tűzi műsorra. A Professzorok-sorozat megtekinthető az SZTE honlapján is: www.u.szeged.hu/videogaleria

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Pusztai Rozália, az ÁOK professor emeritája mesél életéről, kutatásairól, az oktatáshoz fűződő viszonyáról a Professzorok című filmsorozat félszázadik adásában. A virológus szülői hatásra lett orvos és 1962-ben, amikor a Mikrobiológiai Intézet munkatársa lett, még úgy gondolta, ez egy átmeneti időszak lesz az életében. Aztán maradt, mert megszerette a kutatást, megszerette munkatársait, hallgatóit. 54 éve áll a katedrán, kutatói pályája 5 évtizednyi.

Dr. Pusztai Rozália portréfilmjét október 11-én este fél nyolctól láthatják a TiszapART Televízió műsorán.

A Professzorok című sorozat 2005-ben indult azzal a céllal, hogy filmes eszközökkel örökítse meg a professor emeritusok és emeriták életútját. Október 25-én este fél nyolctól a sorozat negyedik epizódját szerkeszti adásába a TiszapART TV. A filmben Dr. Varró Vince gasztroenterológus, az I. számú Belgyógyászati Klinika volt igazgatója eleveníti fel élettörténetét.

A Professzorok-sorozat az SZTE Médiacentrum megbízásából a BTK TV Stúdiójában az SZTEtv produkciójaként készül. Szerkesztő-rendező: Klucsik Edit, operatőr: Kovács Zoltán H.S.C. vágó: Králik Kata.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.