Bezár

Hírarchívum

Túlsúlyos önkénteseket keresnek

Túlsúlyos önkénteseket keresnek

2012. november 30.
2 perc

„A túlsúly és a kardiometabolikus rizikó felmérése a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem hallgatói körében” címmel nyert HURO/1001/116/2.4.2. pályázatot az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A programba bekapcsolódhatnak az egyetem más karairól önként jelentkező, túlsúlyos hallgatók is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara és a Temesvári Nyugati Egyetem által elnyert HURO/1001/116/2.4.2. pályázat részeként felmérést végez az egyetemi hallgatók körében. A pályázat egy határon átnyúló együttműködés eredménye. A kardiovaszkuláris és metabolikus betegségek hatékony kezelését és megelőzését célozza meg, mert ezek az elváltozások fő mortalitási és morbiditási tényezők ezeken a földrajzi területeken. Ennek elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód az oka. A vizsgálat a két egyetem 1000 hallgatót mér fel (Temesvár 600, míg Szeged 400 önként jelentkezőt). A program magába foglalja a testösszetétel értékelését, a cardio-metabolikus kockázati mérést és egyéni életvezetési ajánlásokat (táplálkozási szokások, fizikai aktivitás, a dohányzás és a stressz kezelése).

A vizsgálat hozzájárul a tudatosság növeléséhez a fiatal népességben a kardiometabolikus kockázat terén, amely hosszú távú hatásaként megelőzhetőek a kardiovaszkuláris és a metabolikus betegségek. De hozzátesz a társadalmi integrációhoz és a túlsúlyos hallgatók életminőségének növeléséhez is, bevonja őket az életmód megváltoztatásába. A határon átnyúló szocializáció mértékének növeléséhez az egészségügyi megelőzés területén ugyancsak hozzájárul. Hasonlóképpen az oktatási beavatkozások harmonizálásához azért, hogy javítsanak az elhízás kezelésén. Hozzátesz a megelőzési kultúra kialakításához a fiatal népesség körében, amely a jövőben lesz jótékony hatással a lakosság egészségére.

A project célja, hogy felmérje a túlsúly és a kardiometabolikus rizikó kockázatának összefüggéseit az adott csoportban. A felmérés során sor kerül a test összetétel (izomtömeg, testzsír %, testzsír kg-os eloszlása végtagokra és a törzsre lebontva egyaránt, az aktuális víztartalom, viscerális zsír %- os meghatározása, BMI, derék- csípő arány), a vérnyomás, az artériás nyomás, az artériás életkor meghatározására, illetve a kapott értékek és a kitöltött kérdőív alapján a kardiovaszkuláris betegség és a diabetes rizikójának becslésére. A mérések további részét képezi a talpi nyomáseloszlás vizsgálata, amellyel térképszerű felvételt kapnak a talp egyes pontjait terhelő súly mennyiségéről.

A mérésekkor a pályázattal beszerzett eszközöket használják: így például a testösszetétel analizátort, az arteriograph és a pedobarograph műszert. A felmérés 20- 30 percet vesz igénybe egyénenként, amelyre várják az egyetem hallgatóit - ajándék pólóért cserébe.

Bejelentkezés: 06-60-545037 vagy gabi@etszk.u-szeged.hu e-mail címen.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek