Bezár

Hírarchívum

TIK_kiemelt

Az egyetem napi ünnep: szenátusülés és emlékkoncert

Az egyetem napi ünnep: szenátusülés és emlékkoncert

2012. november 06.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából november 10-én 11 órától ünnepi szenátusülést tartanak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban különleges koncert koronázza meg az idei egyetem napi ünnepet – a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke előtti tisztelgésül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Többszörösen is ünnep a Szegedi Tudományegyetem számára november 11. E napon kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Az idei egyetem napi ünnepen az egykori rektorra, Szent-Györgyi Albertre is emlékeznek – többek között egy különleges, részben a 75 évvel ezelőtt a Nobel-díjas tudós tiszteletére adott koncerten bemutatott műveket is műsorra tűző hangversennyel.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülése 2012. november 10-én (szombaton) 11 órakor kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termében. A szegedi universitas ünnepén Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora mond köszöntőt. Az ünneplők Szent-Györgyi Albertre, a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert tudósra, a szegedi egyetem egykori rektorára is emlékeznek.

 

E jeles napon – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – egyetemi kitüntetéseket adnak át. A laudációk is jelzik a szegedi egyetem tudományos kapcsolathálójának kiterjedtségét, illetve utalnak az elismerésre méltó tudósi teljesítményekre.

Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesül Lars Edvinsson (Lunds Universitet), Hendrik Cornelis van Riemsdijk (Universiteit Tilburg), Ulrich Joos (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), Kish B. László (Texas A&M University).

Pro Universitate-díjat, Klebelsberg Kunó-díjakat, Kristó Gyula-díjakat adnak át. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetését is veszi át Hantos Zoltán.

 

75 évvel ezelőtti hangulatot idéz az idei egyetem napi ünnepet megkoronázó koncert: november 10-én 19 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban (Szeged, Vaszy Viktor tér 1.) Szent-Györgyi emlékkoncertre várják az universitas, a szegedi egyetem, a tudósi teljesítmény előtt tisztelgőket, a zenebarátokat.

A rendezvényt Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond: Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Több olyan mű – Beethoven, Berlioz zeneműve – is felcsendül ezen az emlékkoncerten, amelyet 1937-ben a Nobel-díjassá lett Szent-Györgyi Albert tiszteletére adtak elő – 75 évvel ezelőtt ugyanott, a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Szent-Györgyi emlékkoncert műsorán szerepel Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány, c-moll, Op. 80 (1880); Beethoven: VII. szimfónia, A-dúr, Op. 92 (1812); Berlioz: Rákóczi-induló (1846). Előadja a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Gyüdi Sándor.

Az idei Szent-Györgyi-emlékév programján szereplő különleges koncertre belépőjegyek válthatók a színház jegyirodájában 1.600/1.200/800 forintos áron.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar Szent-Györgyi Emlékkoncertjére a filharmóniai bérlettel rendelkező zenebarátok (Vaszy-, Fricsay-, Matiné-bérlet) – bérletük felmutatása mellett – 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában.


A meghívó itt letölthető

A kitüntetettek névsora itt megtekinthető


Emlékkoncert Szent-Györgyi tiszteletére

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7576

 
Szent-Gyögyi emlékkoncert galéria
A Szent-Gyögyi emlékkoncerten készült képek itt megtekinthetők

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek