SZTE Info

Tudassetany_kiemelt

Belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t a megépült Tudássétány

Az elmúlt négy esztendőben több mint 7,7 milliárd forintból valósult meg a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése, az uniós projekt zárókonferenciáját november 29-én tartották az SZTE TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi felsőoktatási intézményekben a matematikai, műszaki, természettudományos és informatikai képzésének versenyképességét növelik a 2009. január 16. és 2012. november 30. közötti beruházások: a Szegedi Tudományegyetem és partnerintézményei (a Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusa, valamint a bajai Eötvös József Főiskola) együttműködésében több mint 7,7 milliárd forint főösszegű fejlesztés történt meg uniós támogatással. A Szegedi Tudományegyetem TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosítószámú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” pályázatának ünnepélyes zárórendezvényén a résztvevők megismerhették a projekt legfontosabb eredményeit, illusztratív képek segítségével figyelhették meg, honnan hová sikerült eljutniuk a felsőoktatási intézményeknek, s látványos felvételek révén még a kulisszák mögé is bepillantást nyerhettek.

 

Infokommunikációs technológia

E pályázatnak az épített infrastruktúra fejlesztését célzó komponense keretében az oktatást, kutatást, innovációt, technológia- és tudástranszfert, valamint a tanulást közvetlenül szolgáló épületek, laboratóriumok, komplex hallgatói, oktatói, kutatói terek kialakítása és továbbfejlesztése valósult meg Szegeden (ez az úgynevezett Tudássétány). Megépült az SZTE Mérnöki Kar új épülete a Moszkvai körúton; megújult az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központja a Dugonics téren; a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve az Általános Orvostudományi Kar Dóm téri és Rerrich Béla téri laboregyüttese, valamint számos oktatóterem is. Másik komponenseként az oktatási-kutatási infrastruktúrát támogató, a 21. század elvárásainak megfelelő infokommunikációs technológiai fejlesztések történtek az SZTE-n.

 

Megaberuházások évtizede

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója – a korábbi projektmenedzser – kiemelte: a szegedi egyetem életében az utóbbi évtizedben több kulcsprojektet, megaberuházást jegyezhettünk fel. Ilyen volt a 2004-ben átadott – ugyancsak több mint 7 milliárd forintból felhúzott – Tanulmányi és Információs Központ, majd ezt követte a most zárult fejlesztés, de már remek ütemben halad az új magkórház és sürgősségi osztály építése is a klinikakertben. Úgy fogalmazott: az SZTE rendkívül büszke lehet ezekre a sikeres programjaira. – Hogy miért is neveztük Tudássétánynak a 2007-től előkészített, 2009-ben megindított, most záruló projektünket? Egész egyszerűen azért, mert a számos belvárosi beruházás nagyon szépen megrajzolja az universitas körvonalát. Induljunk el képzeletben a Mérnöki Kar épületétől, haladjunk tovább a Kálvária sugárúton a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Gazdaságtudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar felújított épületei felé, majd tekintsük meg a Dugonics téren az immár gyönyörű központi épületet, a Gyógyszerésztudományi Kar rendbe tett laborjait az Eötvös utcában, a modernizált Dóm téri épületegyüttest, laborokat, végül a klinikaparkban folyó fejlesztéseken keresztül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a TIK és a Bölcsészettudományi Kar érintésével jussunk el újra kiindulópontunkhoz! – magyarázta a főigazgató, elárulva: utunkat a díszburkolatba elhelyezett (illetve majdan elhelyezendő) LED-fények kísérik. Majó Zoltán úgy fogalmazott: ez a Tudássétány igazi belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t.

 

Fókuszban a finanszírozás

Ahogyan a gazdasági és műszaki főigazgató, úgy Szabó Gábor akadémikus, a szegedi egyetem rektora is köszönetet mondott a projekt valamennyi résztevőjének – köztük Keszthelyi-Szabó Gábor prorektornak. Megjegyezte ugyanakkor: félő, hogy a felsőoktatás finanszírozásának jelenlegi helyzetében egy idő után már csak sétány lesz, tudás nem. – Megvan a veszélye, hogy csak diplomát fogunk előállítani, tudást nem, mert utóbbihoz bizony finanszírozásra lenne szükség – üzent a döntéshozóknak. Elmondta: természetesen örülni kell az infrastrukturális fejlesztéseknek, mert más a megújult épületekben dolgozni, kutatni, oktatni és tanulni, ráadásul ez által jobb esélyekkel indul az SZTE a külföldi hallgatókért folyó egyre élesebb versenyben. Kitért arra is, hogy a tervek és remények szerint a TIOP-pályázat folytatásaként rendbe tehetik a Bolyai-épületet is, mely „lassan városképi szégyennek számít a hulló vakolatával”.

 

A fejlesztés egyes elemeit külön-külön is bemutatták a zárókonferencián. Az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központról Braxmair Zsófia rektori kabinetvezető, a Mérnöki Karról, illetve a mérnök- és műszaki képzésről Véha Antal dékán és Keszthelyi-Szabó Gábor, a Dóm téri épületegyüttesről Varga Csaba, a TTIK dékánhelyettese, az informatikai részről Scherer Ferenc, az Egyetemi Számítóközpont igazgatója, a szarvasi beruházásokról Köles Péter egyetemi docens, a bajai programról pedig Vincze Lászlóné főiskolai docens tartott rövid prezentációt.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. További információ az alábbi honlapon érhető el: http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/del-alfoldi-tudaspolus/del-alfoldi-tudaspolus-110711

 

SZTEinfo


Tudassetany galéria


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA_egyes_p

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében