SZTE Info

Becsei József története a Professzorok-sorozatban

A Professzorok című filmsorozat célja, hogy vizuális eszközökkel megörökítse a szegedi egyetem professzor emeritáinak és emeritusainak élettörténetét. A sorozat 51. adásában Becsei József geográfus, a TTIK ma is aktív professzora meséli el történetét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pusztaföldvár cselédfalujától az egyetemi katedráig, a tudományos pályafutásig bejárt útjáról mesél Becsei József geográfus a SZTEtv Professzorok sorozata 51. részében. Nem szokványos egyetemi karrier a TTIK ma is aktív professzoráé. Ahogy ő mondja, élete olyan Janus arcú, mint a földrajz, ahol természeti és gazdasági rész jelenti a két oldal, az ő életében pedig a politikai szerepvállalás és a kutatómunka kettőssége alkot egységet.

 

A filmet november 8-án (csütörtökön) este fél nyolctól nézhetik meg a TiszapART Televízióban.

Két hét múlva a korábban készült filmek közül a Gábor Miklós farmakológusról 2005-ben készült fél órás filmet tűzi műsorára a TiszapART TV.

A Professzorok című filmsorozat az SZTE Médiacentrum megbízásából az SZTE BTK TV Stúdiójában készül, szerkesztő-rendező: Klucsik Edit, operatőr: Kovács Zoltán, vágó: Králik Kata.

Az eddig elkészült filmek az egyetem honlapján is megtalálhatók: a www.u-szeged.hu/videogaleria/professzorok oldalon.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.