SZTE Info

doherty

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

Megérkezett 2012. március 18-án Szegedre az első Nobel-díjas. Peter C. Doherty arra a konferenciára fogadta el a meghívást, amelyet a Szegedi Tudományegyetem március 22-25. között rendez Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulója alkalmából. Ezer kutató, 9 Nobel-díjas, 4 napon át tanácskozik Szegeden.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több mint 30 országból ezer kutató regisztrált már arra a tudományos konferenciára, melynek a Szegedi Tudományegyetem ad otthon 2012. március 22. és 25. között. Szent-Györgyi Albert március 18-án múlt 80 éve, hogy kijelentette: a „hexuronsav” és a C-vitamin azonos, a C-vitamin a skorbut gyógyszere. Majd – többek között – ezért a kutatói teljesítményért 75 éve vette át a Nobel-díjat. doherty_02A jubileum alkalmából szervezett Szent-Györgyi konferenciára a szegedi egyetem meghívását 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta. Közülük az első tudós, az 1996-ban Nobel-díjjal jutalmazott ausztrál Peter C. Doherty március 18-án érkezett meg a szegedi Hotel Soleilbe.

„Kilenc Nobel-díjas tudós vesz részt a konferencián. Ennél nagyobb kitüntetés aligha érhetné Szent-Györgyi Albert professzor emlékét, aki maga is kiváló kutató volt, felfedezte a C-vitamint, és mindannyiunk számára fontos tudományos eredményeket ért el” – mondott véleményt az ausztrál tudós az egyetlen magyar Nobel-díjasról. Szerinte Szent-Györgyit a tudomány egyik kiemelkedő alakjának tartják az egész világon.

Mennyire ismeri Szeged tudományos életét? Az újságírói kérdésre a Nobel-díjas tudós elmondta: azzal tisztában van, hogy színvonalas az itteni orvosi képzés. Ez is oka annak, hogy a szegedi egyetem a város gazdasági életében is meghatározó jelentőségű. Hangsúlyozta: „Az egyetemek és az oktatásnak a fontossága vitathatatlan, hiszen ez hajtja előre a gazdaságot”.

A Szent-Györgyi konferenciáról elmondta, az fontos szerepet tölt be a tudományos életben. doherty_03Egy újabb lehetőséget teremt, hogy a kutatók széles körben tanácskozzanak a tudományról, a hat szekcióban a tudósok új elméleteket vitassanak meg.

A Peter C. Doherty-t Kemény Lajos, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese, a bőrgyógyászati klinika igazgató professzora fogadta Szegeden. Elmondta: az 1940-ben született Peter C. Doherty Nobel-díja az immunrendszer működéséhez kapcsolódik. A szervezet védekező rendszerében a T-sejtek – melyeknek a vírusok és daganatok elleni védekezésében jut kulcsszerep – funkcióját ismerte föl. Ő az egyetlen a világon, aki a legrangosabb tudományos elismerést állatorvosi diplomával nyerte el.

Peter C. Doherty és felesége egy hetet vendégeskedik Szegeden. A Nobel-díjas tudós programjáról Hegyi Péter, a Szent-Györgyi konferencia főtitkára tájékoztatott. Március 19-én elmegy az SZTE Ságvári Gyakorló Gimnáziumába, ahol megtekint egy biológia órát, a biológiai labor védnöke díjat is átveszi, délután pedig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában szegedi immunológusokkal találkozik. Ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, részt vesz a Szegedi Nemzeti Színház előadásán, majd egy napra Budapestre utazik, ahol tudós kollégáival folytat szakmai megbeszélést.

Több mint ezer kutató és kilenc Nobel-díjas tudós fogadta el a meghívást az SZTE március 22-én kezdődő Szent-Györgyi Konferenciájára.

SZTEpress


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 13.
  07:00 - 15:00
  Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ősszel immár XXXIX. alkalommal rendezi meg a hagyományos Nevezéses Horgászversenyét október 13-án.
  Az eddigiekhez hasonlóan idén is oktatói, dolgozói és hallgatói kategóriákban lehet jelentkezni rendezvényünkre. A rendezvény sikerességéhez hozzájárulásukat szeretném kérni azáltal, hogy továbbítja üzenetemet a Kar Intézetvezetőihez, Tanszék csoportjaihoz, az adott egységben dolgozókhoz, elősegítve ezzel is a hallgatók, oktatók és dolgozók közötti kapcsolat erősítését, illetve, hogy aki szeretne versenyezni időben értesüljön a lehetőségről.
  Időpont: 2019. október 13. vasárnap
  Helyszín: Sándorfalva, Nádastó
  Jelentkezni: a szek@ehok.u-szeged.hu email címen lehet
  Jelentkezési határidő: 2019. október 4. péntek, 12:00-ig.
  3+1 fős csapatok jelentkezését tudjuk elfogadni! Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitány nevét és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma)
  Minden egyéb részlet a Facebook eseménynél lesz közzétéve, kérem kövessék!
  https://www.facebook.com/events/379637452954342/
 • október 13.
  10:00 - 17:00
  Hatodik alkalommal invitáljuk a családokat a Tök Jó Napra, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.
  Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween-töklámpásukat, vagy akár tökös mécseseket, ablakdíszeket is készíthetnek.
  Tökfaragáshoz tökök vásárolhatók.
  Tökkiállítás: megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas méretű Halloween-tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín-, minta- és formagazdagságban növő apró dísztököket.
  Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
  Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak. Kíváncsian várjuk kedvenc családi tökös ételek receptjeit akár kóstolóval együtt.
  Kézműves termékek vására és kézműveskedés.
  Faragni való tökök és dísztökök a helyszínen vásárolhatók. A gyerekeket a kézműves foglalkozásokon kívül délelőtt zenés, mesés műsorral várjuk.
  Belépőjegy 950 Ft, diák, nyugdíjas 650 Ft, óvodás, SZTE hallgató, dolgozó 450 Ft
 • október 13.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus
 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00