Bezár

Hírarchívum

doherty

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

2012. március 18.
4 perc

Megérkezett 2012. március 18-án Szegedre az első Nobel-díjas. Peter C. Doherty arra a konferenciára fogadta el a meghívást, amelyet a Szegedi Tudományegyetem március 22-25. között rendez Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulója alkalmából. Ezer kutató, 9 Nobel-díjas, 4 napon át tanácskozik Szegeden.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több mint 30 országból ezer kutató regisztrált már arra a tudományos konferenciára, melynek a Szegedi Tudományegyetem ad otthon 2012. március 22. és 25. között. Szent-Györgyi Albert március 18-án múlt 80 éve, hogy kijelentette: a „hexuronsav” és a C-vitamin azonos, a C-vitamin a skorbut gyógyszere. Majd – többek között – ezért a kutatói teljesítményért 75 éve vette át a Nobel-díjat. doherty_02A jubileum alkalmából szervezett Szent-Györgyi konferenciára a szegedi egyetem meghívását 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta. Közülük az első tudós, az 1996-ban Nobel-díjjal jutalmazott ausztrál Peter C. Doherty március 18-án érkezett meg a szegedi Hotel Soleilbe.

„Kilenc Nobel-díjas tudós vesz részt a konferencián. Ennél nagyobb kitüntetés aligha érhetné Szent-Györgyi Albert professzor emlékét, aki maga is kiváló kutató volt, felfedezte a C-vitamint, és mindannyiunk számára fontos tudományos eredményeket ért el” – mondott véleményt az ausztrál tudós az egyetlen magyar Nobel-díjasról. Szerinte Szent-Györgyit a tudomány egyik kiemelkedő alakjának tartják az egész világon.

Mennyire ismeri Szeged tudományos életét? Az újságírói kérdésre a Nobel-díjas tudós elmondta: azzal tisztában van, hogy színvonalas az itteni orvosi képzés. Ez is oka annak, hogy a szegedi egyetem a város gazdasági életében is meghatározó jelentőségű. Hangsúlyozta: „Az egyetemek és az oktatásnak a fontossága vitathatatlan, hiszen ez hajtja előre a gazdaságot”.

A Szent-Györgyi konferenciáról elmondta, az fontos szerepet tölt be a tudományos életben. doherty_03Egy újabb lehetőséget teremt, hogy a kutatók széles körben tanácskozzanak a tudományról, a hat szekcióban a tudósok új elméleteket vitassanak meg.

A Peter C. Doherty-t Kemény Lajos, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese, a bőrgyógyászati klinika igazgató professzora fogadta Szegeden. Elmondta: az 1940-ben született Peter C. Doherty Nobel-díja az immunrendszer működéséhez kapcsolódik. A szervezet védekező rendszerében a T-sejtek – melyeknek a vírusok és daganatok elleni védekezésében jut kulcsszerep – funkcióját ismerte föl. Ő az egyetlen a világon, aki a legrangosabb tudományos elismerést állatorvosi diplomával nyerte el.

Peter C. Doherty és felesége egy hetet vendégeskedik Szegeden. A Nobel-díjas tudós programjáról Hegyi Péter, a Szent-Györgyi konferencia főtitkára tájékoztatott. Március 19-én elmegy az SZTE Ságvári Gyakorló Gimnáziumába, ahol megtekint egy biológia órát, a biológiai labor védnöke díjat is átveszi, délután pedig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában szegedi immunológusokkal találkozik. Ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, részt vesz a Szegedi Nemzeti Színház előadásán, majd egy napra Budapestre utazik, ahol tudós kollégáival folytat szakmai megbeszélést.

Több mint ezer kutató és kilenc Nobel-díjas tudós fogadta el a meghívást az SZTE március 22-én kezdődő Szent-Györgyi Konferenciájára.

SZTEpress


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek