SZTE Info

Kihirdették a Bartók Béla Zongoraverseny döntőseit

Nemzetközi zongoraverseny rendezésével tiszteleg kétévente a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) Bartók Béla művészete előtt. Az idén jubiláló esemény döntősei vesznek részt a március 24-i megmérettetésen. A négy ifjú tehetséget a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri. Az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny március 25-én zárul egy nagyszentmiklósi gálahangversennyel.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) idén is megrendezte, immár ötödik alkalommal a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az idén jubiláló esemény döntőjét március 24-én 18 órától tartják a Korzó Zeneházban. A finisbe került négy fiatal művészt a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri a Liszt-díjas Gyüdi Sándor vezényletével.

A zongoraverseny összesen huszonegy fős nemzetközi mezőnyéből az elő- és középdöntők során négy hallgatót választott ki a neves zsűri: a végső megmérettetésen Takáts Márton, Kéry Tamás és Horváth Benedek Liszt Haláltáncával indul, míg Cho Younghoon Liszt Esz-dúr zongoraversenyével hajrázik.

A rendezvény célja, hogy a tehetséges hallgatók Bartók szülővárosa, Nagyszentmiklós közelében is bemutatkozhassanak és pódiumlehetőséghez jussanak, ám a programból hagyományosan nem maradhat ki a Temes megyei megemlékezés sem. Így a vasárnapi díjkiosztót követően koszorúzást tartanak a zeneszerző szülőházánál és szobránál. Az ünnepséget pedig délután négytől egy gálahangverseny követi a nagyszentmiklósi Nákó Kastélyban.

Az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny részletes programja az SZTE ZMK honlapján elérhető, bővebb tájékoztatás pedig a verbai@music.u-szeged.hu e-mail címen kérhető.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.