SZTE Info

szentgyorgyi_kedo

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

Szent-Györgyi Albert hetvenöt évvel ezelőtt, 1937-ben nyerte el a Nobel-díjat a C-vitamin izolálásának korszakalkotó tudományos eredményéért. Az évforduló alkalmából nemzetközi konferencia-sorozatot rendez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), melynek rektora volt Szent-Györgyi Albert. A tudományos találkozó plenáris ülésein a kilenc Nobel-díjas meghívott tart előadást. Középiskolás diákok kapnak lehetőséget, hogy a Fiatalok fórumán bemutassák a közönségnek a világhírű tudósok életművét, és ők tehetik fel az első kérdéseket a nyílt találkozón. A délalföldi régió és a vajdaság 12 gimnáziumából közel hetven fiatal pályázott a megtisztelő feladatra, 2012. február 16-án és 17-én meghallgatásokon bizonyíthatták alkalmasságukat. Így március 23-án 5 vajdasági diák ismerkedhet meg személyesen 3 Nobel-díjas tudóssal.KozepiskolasokAz írásbeli pályázatban a kilenc közül egy általuk kiválasztott Nobel-díjas tudósról írtak a jelentkezők, a konferencia hivatalos nyelvének megfelelően angolul. A személyes meghallgatásokon már nem csak a felkészültség és a nyelvtudás, hanem a pályázók kiállása, kommunikációs készsége is számított. Fontos szempont volt, hogy a jelentkező megtalálta-e azt a lényegi mozzanatot a puszta életrajzban, amely különlegessé teszi az életművet.

 

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató és Végh Ágnes, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, a konferencia szervezőbizottságának tagja választotta ki a legkiválóbb jelentkezőket a Fiatalok fórumára. A zsűri arra is kíváncsi volt, hogy mit kérdeznének a középiskolások az általuk választott tudóstól.

 

A Zentai Gimnáziumot hárman képviselték. Balogh Dániel, Kecskés András és Lengyel Ákos a meghallgatás után már megkönnyebbülten mesélt a készülésről.

„Előzőleg megírtuk a rezüménket a tudósokról, majd részt vettünk egy iskolán belüli meghallgatáson is, a kémiatanárunk sokat segített a felkészülésben. Én Bert Sakmann munkásságából készültem, aki sokat tett a sejtbiológia és az orvostudomány fejlődésért. Azért őt választottam, mert szeretnék orvos lenni” – magyarázta Dániel.

Lengyel Ákos Ada E. Yonath kutatási területét tartotta érdekesnek, Kecskés András pedig egyszerűen névrokonságuk miatt választotta Andrew V. Schally-t. Bármi alapján is választottak a fiúk, abban mindhárman egyetértettek, hatalmas megtiszteltetés lenne számukra, ha a márciusi konferencián találkozhatnának a tudósokkal. Csak azt sajnálták, hogy 2-3 percük van a bemutatásra, többet is tudnának beszélni a választott tudós életművéről.

 

Ketten érkeztek Szabadkáról, a Kosztolányi Dezső Gimnáziumból. Pilisi Rita és Sárity Aida. „Peter C. Doherty-t választottam az iskolában kapott rövid leírás alapján. Ő egy immunológus volt, foglalkozott autoimmun betegségekkel is. Régebben nekem is volt egy ilyen betegségem, ezért választottam őt” –árulta el Rita. A lányok kutatómunkával készültek a tudósok életéből és munkásságából.

 

„Széles spektrumon mozogtak a diákok, rendkívül érdekes volt, hiszen mindenki más megközelítésből készült a meghallgatásra. Általános tapasztalat, hogy jól felkészültek a gyerekek, néhányan egészen kiválóak” – értékelte a beszédeket Végh Ágnes, a zsűri és a konferencia szervezőbizottsági tagja. A professzorasszony hozzátette: a pályaválasztás előtt álló fiatalokat leginkább az a kérdés foglalkoztatta, hogy az általuk bemutatott tudós mért éppen azt a szakterületet választotta, amelyben később világszínvonalú sikereket ért el. Egyesek a magánélet felől, mások a tudományos munkásság szempontjából közelítették meg az életműveket, így minden bemutatás egyedi volt, tükrözte az előadó személyiségét is.

 

A zsűri 3-3 diákot választ ki a kilenc Nobel-díjas mellé, közülük ketten aktív kérdezőként vesznek részt a konferencián, egyikük pedig abban a megtiszteltetésben részesül, hogy bemutathat egy tudóst a nagyközönségnek.

A szervezők szerették volna, ha nemcsak a kutatóknak szólna a március 22-25. között tartandó konferencia, a szélesebb közönség és a fiatalok számára is közvetlenné teszi az eseményt a diákok részvétele. „Elhibázott dolog a tudományt visszaűzni a laborokba, a tudomány nem csak önmagáért való dolog, közéleti felelősség bemutatni a Nobel-díjasokat. Ne fedje misztikum, lássuk a sikerek mögött lévő küzdelmeket is” – foglalta össze Pál József rektorhelyettes, hogy miért fontos a konferencia nyilvánossága, a díszvendégek bemutatása.

 

Borbola Terézia (SZTEpress)

 
Az Open Forumon a Nobel-díjasok mellé kiválasztott diákok névsora

 

(A Nobel-díj elnyerésének időrendje szerint: )

Andrew W. Scally (1977) mellett:

1. Velez Ottó (Bolyai Gimnázium, Zenta),

2. Kecskés András (Zentai Gimnázium, Zenta),

3. Sándorfi Rebeka (Radnóti Gimnázium, Szeged).

Robert Huber (1988) mellett:

1. Sinka Dániel (József Attila Gimnázium, Makó),

2. Szierer Ádám (Tömörkény Gimnázium, Szeged),

3. Mangó Katalin (Tömörkény Gimnázium, Szeged).

Bert Sakman (1991) mellett:

1. Szűcs Nagy Dorina (Bibó Gimnázium, Kiskunhalas),

2. Balogh Dániel (Zentai Gimnázium, Zenta),

3. Sályi Aida (Kosztolányi Gimnázium, Szabadka),

Erik Wieschaus (1995) mellett:

1. Nógrádi Eszter (Deák Gimnázium, Szeged),

2. Preisz Fanni (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza),

3. Szűcs Lilla (Táncsics Gimnázium, Orosháza).

Peter C. Doherty (1996) mellett:

1. Szepes Borbála (Ságvári Gimnázium, Szeged),

2. Dankó Dániel (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza),

3. Badinszki Diána (Bibó Gimnázium, Kiskunhalas).

John E. Walker (1997) mellett:

1. Jakus Petra (Ságvári Gimnázium, Szeged),

2. Boros Kinga (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza),

3. Szabó Melinda (Táncsics Gimnázium, Orosháza).

Tim Hunt (2001) mellett:

1. Skita Renáta (Táncsics Gimnázium, Orosháza),

2. Tarjányi Eszter (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza),

3. Varga Viktória (József Attila Gimnázium, Makó).

Aaron Ciechanover (2004) mellett:

1. Fődi Krisztina (Bibó Gimnázium, Kiskunhalas),

2. Iványi Máté (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza),

3. Lőrincz Anna Kata (Tömörkény Gimnázium, Szeged).

Ada Yonath (2009) mellett:

1. Dietrich Paula (Tömörkény Gimnázium Szeged),

2. Juhász Kristóf (Bolyai Gimnázium, Zenta),

3. Hoffmann Anna (Deák Gimnázium, Szeged).

 

További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 13.
  07:00 - 15:00
  Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ősszel immár XXXIX. alkalommal rendezi meg a hagyományos Nevezéses Horgászversenyét október 13-án.
  Az eddigiekhez hasonlóan idén is oktatói, dolgozói és hallgatói kategóriákban lehet jelentkezni rendezvényünkre. A rendezvény sikerességéhez hozzájárulásukat szeretném kérni azáltal, hogy továbbítja üzenetemet a Kar Intézetvezetőihez, Tanszék csoportjaihoz, az adott egységben dolgozókhoz, elősegítve ezzel is a hallgatók, oktatók és dolgozók közötti kapcsolat erősítését, illetve, hogy aki szeretne versenyezni időben értesüljön a lehetőségről.
  Időpont: 2019. október 13. vasárnap
  Helyszín: Sándorfalva, Nádastó
  Jelentkezni: a szek@ehok.u-szeged.hu email címen lehet
  Jelentkezési határidő: 2019. október 4. péntek, 12:00-ig.
  3+1 fős csapatok jelentkezését tudjuk elfogadni! Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitány nevét és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma)
  Minden egyéb részlet a Facebook eseménynél lesz közzétéve, kérem kövessék!
  https://www.facebook.com/events/379637452954342/
 • október 13.
  10:00 - 17:00
  Hatodik alkalommal invitáljuk a családokat a Tök Jó Napra, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.
  Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween-töklámpásukat, vagy akár tökös mécseseket, ablakdíszeket is készíthetnek.
  Tökfaragáshoz tökök vásárolhatók.
  Tökkiállítás: megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas méretű Halloween-tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín-, minta- és formagazdagságban növő apró dísztököket.
  Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
  Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak. Kíváncsian várjuk kedvenc családi tökös ételek receptjeit akár kóstolóval együtt.
  Kézműves termékek vására és kézműveskedés.
  Faragni való tökök és dísztökök a helyszínen vásárolhatók. A gyerekeket a kézműves foglalkozásokon kívül délelőtt zenés, mesés műsorral várjuk.
  Belépőjegy 950 Ft, diák, nyugdíjas 650 Ft, óvodás, SZTE hallgató, dolgozó 450 Ft
 • október 13.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus
 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00