Bezár

Hírarchívum

Közép-Kelet-Európa országait mutatta be a Felnőttképzési Intézet

Közép-Kelet-Európa országait mutatta be a Felnőttképzési Intézet

2012. május 10.
2 perc

Európa-napot tartottak május 9-én a szegedi Százszorszép Gyermekházban, ahol négy közép-kelet-európai ország nevezetességeit és gasztronómiai különlegességeit ismerhették meg az érdeklődők.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

europanap_iatAz Európa-napot évek óta május 9-én rendezik meg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar andragógus-hallgatói, a szakmai gyakorlat szerepét is betöltő rendezvényen minden alkalommal néhány európai ország történelmét, jelenét, kultúráját, szokásait igyekeznek közelebb hozni a nagyközönséghez. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az öreg kontinens kulturális sokszínűségére, és összegyűjtsék annak értékeit. Ezúttal a Százszorszép Gyermekház termeit rendezték be egy-egy közép-kelet-európai ország jellegzetességeivel. Ausztria (földszint), Csehország és Szlovákia (I. emelet) és Lengyelország (II. emelet) történelmét, hagyományait, kultúráját és konyháját mutatták be.

A betérő vendégek elsőként Ausztria ételeit kóstolhatták. Egy felépített sötét szobában a fotóelőhívással ismerkedhettek meg. A gyerekek egy ötszemélyes társasjátékkal szórakozhattak, és egy valóságos, Bad Gleichenberg közelében található dinóparkot is megtekinthettek. Csehország és Szlovákia kultúrájából a Pitvarosi Néptánccsoport előadásával, divatbemutatóval, mesefilm-vetítéssel és irodalmi ajánló segítségével kaphattak ízelítőt. A lengyel összeállításban interaktív játékokkal tanulhattak a gyerekek a baráti nemzet zenéjéről, szokásairól, filmjeiről és értékeiről. Több lengyel plakátot is megtekinthettek, melyek igazi kuriózumnak számítanak, értékük több ezer dollár is lehet. Egy lengyel karácsonyi szokással is megismerkedhettünk: az abrosz alá rejtett szénaszálak közül mindenki húzhatott egyet, ha egyenes szálút vettünk ki, jó évre számíthatunk, ha viszont görbe, akkor bonyolult, kiszámíthatatlan esztendőnek nézünk elébe...

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek