Bezár

Hírarchívum

Kiállítás, Hesse-konferencia, tehetségek, Tudósklub – gazdag májusi kezdet a SZAB-nál

Kiállítás, Hesse-konferencia, tehetségek, Tudósklub – gazdag májusi kezdet a SZAB-nál

2012. május 03.
3 perc

Számos érdekes programmal kezdi a májust a Szegedi Akadémiai Bizottság, melynek székháza többek között otthont ad egy nagyszabású Hermann Hesse-konferenciának, és ismét sor kerül a Tudósklub Egyesület rendezvényére is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Május 2. és május 6. között Hermann Hesse Nobel-díjas svájci-német író, költő, a Grimm-testvérek után a világon legolvasottabb német szerző halálának ötvenedik évfordulója alkalmából nagyszabású konferenciát rendez az SZTE Germán Filológiai Intézet, a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) és a Magyar Hermann Hesse Alapítvány. A tudományos tanácskozás megnyitójára 18 órakor kerül sor a SZAB-székház dísztermében, majd kiemelt kulturális programként az érdeklődők Temesi Mária Liszt-díjas operaénekesnő előadásában Richard Strauss által megzenésített Hesse-verseket hallhatnak a Zeneművészeti Kar Fricsay-termében 19.45-től 20.15-ig. Szekcióülésekre május 3-5. között a 110-es előadóteremben kerül sor 9 órától.

Május 3-án 16 órakor a SZAB Tudósklub Egyesület tart előadást Hit és tudomány címmel a a SZAB-székház I. emelet ,103-104 díszteremben. Vendégek: Falus András és Gyulai József akadémikusok.

Május 4-én 16 órától a Közéleti Kávéház keretében Hivatás és társadalmi tevékenység címmel beszélget a 75 éves Czígner Jenő fül-, orr-, gégész professzorral, az „Együtt a rák ellen” Alapítvány elnökével Szalay István főiskolai tanár. Helyszín: 103-104. előadóterem.

Szintén május 4-én, a 103-104. előadóteremben 18 órától Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indít a Közéleti Kávéház. Az első beszélgetés címe: Kell-e támogatni a fiatal szegedi tehetségeket? (Hallgatóból mecénás) Házigazda: Szalay István főiskolai tanár

Vendégek: Sófi József, az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondoló Tanács tagja és Fiser Béla, PhD hallgató (SZTE), Sófi-ösztöndíjas (2010.) Beszélgetőtárs: Arany Mihály újságíró (Szegedma.hu internetes hírportál, Szegedi Egyetem lap) és az SZTE Szegedi Tehetségpont sajtóreferense.

11 éve működik Szegeden az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány, amelynek célja a szegedi tehetségek anyagi támogatása ösztöndíjak által és a kiemelkedő képességű hallgatók teljesítményének erkölcsi elismerése. Továbbá elősegíteni, hogy a fiatalok tehetségük kibontakoztatásával sikeresek legyenek az egyetemi évek alatt, majd a diploma megszerzése után is. Fontos célkitűzés, hogy a támogatásban részesülő fiatal tehetségekből egymást is segítő, együttműködő közösség jöjjön létre.

Május 5-én 10 órától „Együtt a rák ellen” címmel rendez konferenciát a 103-104. előadóteremben az „Együtt a Rák ellen” Alapítvány XX. jubileumi Magyar Nemzeti Rákellenes Nap tiszteletére.

Május 5-én a földszint 3. előadóterembe 16 órakor kerül sor Nagy Károly Vinkler-díjas festő-garfikusművész kiállításának megnyitójára. Nagy Károly hazai és külföldi, önálló és csoportos kiállításokon a ’80-as évek elejétől szerepel. Gimnáziumban rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet, a Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában és a Classic Alapfokú Művészeti Iskolában rajzot, festészetet és fotózást tanít. 1990 óta vezeti a nyári művésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot. Sokszorosító grafikával is foglalkozik (plakátok, illusztrációk, könyvborítók). Tagja és jelenlegi elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, és tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. A kiállítást megnyitja: Czigner Jenő prof. emeritus, a SZAB Onkológiai Munkabizottság elnöke. A megnyitón közreműködik: Gárdián Gábor gordonkaművész, akinek előadásában elhangzik: Bach: d-moll szóló szvitből a Sarabande és Gigue tételek. A kiállítás megtekinthető naponta 9-től 18 óráig a SZAB-székház földszintjén május 2-től június 30-ig.

A SZAB további aktuális eseményei megtekinthetők ITT.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek