SZTE Info

HÍD a középiskolától az egyetemig

Idén is meghirdeti tehetséggondozó programját tizenkettedikes diákok számára az Eötvös Loránd Kollégium, a Szegedi Tudományegyetem legrégebbi szakkollégiuma.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tehetség-HÍD Program (HÍD: Hallgatók Ígéretes Diákokból) a magyar középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában áll, célja a középiskolában végzős tehetségek felkarolása. Hathatós eszközökkel (egyszeri tanulói ösztöndíj, mentori támogatás, nyári tábor, egyetemi szakkollégiumi lehetőség) segít abban, hogy ezek a diákok a középiskola – egyetem váltás folyamatát kibontakozásuk újabb lehetőségeként élhessék meg.

A programba a pályázók közül a legkiválóbb eredményekkel rendelkezők kerülnek be, akiket ötnapos nyári táborában lát vendégül a szakkollégium. Közülük a legjobbak egyszeri ösztöndíjat és szakkollégiumi tagságot kapnak.

A Szegedi Tehetség-HÍD Programot az SZTE Eötvös Loránd Kollégiuma koordinálja, nem véletlen, hiszen a kettő céljai egybeesnek. Az 1931-ben alapított kollégium a legkomolyabb tradíciókkal rendelkező vidéki szakkollégium Magyarországon.

A pályázat leadási határideje: 2012. június 1., bővebb információ a kollégium honlapján: www.eotvos.u-szeged.hu.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.