Bezár

Hírarchívum

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

2012. május 28.
3 perc

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kísérd kapura!”, „Lőj” és hasonló kiáltásokkal buzdították egymást a játékosok a Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában. A biciklis póló Európa-bajnoki selejtezőjét az ováción túl ütők csapódása is kísérte, hiszen a csapatsportot síbotokból házilag készített alkalmatosságokkal játsszák – kerékpáron ülve. A pályán lévő három-háromfős együttesek célja, hogy eljuttassák a tyúktojásnál valamivel nagyobb labdát az ellenfél kapujába. Ebben a manőverben a versenyen a legeredményesebbnek a hazai Bisons csapata bizonyult: a Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József alkotta trió nyerte a selejtezőt.

Nyolc ország (Ausztria, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ukrajna valamint Magyarország) 16 csapata közül a második helyet a lengyel Apollo 3 szerezte meg, harmadikként a szintén lengyel MMA kvalifikálta magát az idén július 19-21. között rendezendő párizsi Európa-bajnokságra. Közvetett módon, azaz pótselejtezőn megmérkőzve pedig az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears juthat még ki az EB-re.

A szegedi teamnek ugyan az időjárás kedvezett, hiszen az éppen felszáradó „arénában” csatázhattak, azonban a főszervező, Szakál Péter csapata nem szerzett kvalifikációt, hiszen a svájci rendszerű verseny egyenes kieséses szakaszában vereséget szenvedtek a lengyel MMA-tól. A pályáról legurulva a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője elmondta: „Minden időben lehet pólózni. Hóban, esőben is játszunk, csak vigyázni kell, nehogy megsérüljön valaki. De ezek a sportolók sokat ülnek a biciklin, igen jól kezelik azt.”

A játékosok védőfelszerelésben gurulnak be a pályára, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sérülések és balesetek nélkül sikerült átvészelnie a versenyt mindenkinek. „A fair playt szeretném kiemelni: a bicikli-bicikli, test-test és ütő-ütő elleni kontaktus megengedett, de nem jellemző, hogy bárki elvesztené a fejét. Higgadtan kezeli mindenki a különféle helyzeteket, és a versenyzők a pólózás szellemiségét tartják szem előtt” – jellemezte a selejtezőt Szakál Péter.

A megmérettetésen egyetlen lánycsapat indult csupán, mivel – mint Bundai Zsófia, a BÁJcycle tagja elmondta – a biciklis póló hívei között kevés lány található. „Ez egy technikás sport, erőnlét és jó egyensúlyérzék szükséges hozzá. Ez igaz a BMX-es vagy a Montain Bike-os területen is. A BÁJcycle számára külön kihívást jelentett, hogy a csapat tagjai most először játszottak együtt, mert mindhárman más-más városból érkeztek pólózni. „Megmozgat, gyors, pörgős és nagyon összetett játék; másrészt olyan közösség alakul ki a bike polo körül, hogy bárhova megyek a világon, egyből egy hullámhosszon vagyok a többi játékossa”l – indokolta Bundai Zsófia a sportág iránti szeretetét.

Kiss Tímea

 

Biciklis póló - galéria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek