Bezár

Hírarchívum

Dugonics_ter_-_kiemelt

Megkezdődött a Dugonics tér és környékének felújítása

Megkezdődött a Dugonics tér és környékének felújítása

2012. június 06.
2 perc

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese és Botka László, Szeged polgármestere június 6-án jelképesen útjára indította az egyetem központi épülete előtt a Dugonics tér év végéig tartó rehabilitációs beruházását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja elnevezésű uniós projekt utolsó, 730 millió forintos eleméhez érkeztünk el. A következő félévben nemcsak a Dugonics tér újul meg, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, továbbá részben a Dóm tér is. A térszint alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják.

Botka László, Szeged polgármestere ennek kapcsán hangsúlyozta: 90 év után a város és az egyetem újrakötötte szövetségét. Annak idején területet és épületeket adott a város az ide költöző intézménynek, most pedig, mikor az egyetem 21. századi színvonalúra fejlesztette épületeit, az önkormányzat azokhoz kapcsolódóan rendbe teszi, modernizálja a közterületeket. A Semmelweis és az Oldal utca felújítása a klinikai fejlesztéseket tette lehetővé, míg a Dugonics, Árpád tér és környékének rekonstrukciója teljessé teszi a rektori hivatal fantasztikus beruházását.

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese szintén arról beszélt, milyen fontos az universitas és a város együttgondolkodása, közös munkája. Azzal, hogy az önkormányzat a klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtott végre, illetve kiépítette a kapacitásokat, hozzájárult ahhoz, hogy az új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök. A következő hónapok belvárosi beruházása pedig felteszi az i-re a pontot, már ami a Dugonics téri épület felújítását illeti – fogalmazott a professzor.

A Kárász utcai gyalogos korzó kiterjesztését célzó rekonstrukcióval egyébként új pihenő- és zöldterületeket alakítanak ki. A Dugonics téri parkrekonstrukciót követően rendezett sétányrendszer várja majd a pihenni vágyókat. Dugonics András szobrát kör alakú sétány fogja kiemelni, ahonnan sugaras kialakítású sétautak vezetnek a tér csatlakozási pontjaihoz. Megújul a növényállomány is, fákat ültetnek, a jelenlegi cserjéket pedig új évelőkre cserélik. Új, modern köztéri bútorokat, közvilágítási kandelábereket, továbbá burkolatba süllyesztett LED-világítást is kihelyeznek a rektori épület előtti térre. A szökőkút viszont változatlan formájában megmarad.

SZTEPress

 

Dugonics tér - galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek